Turaidas
muzejrezervāts


Akcija „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”. 5. stāsts – pastkartes


Pastkarte „Līgsmus Līgo svētkus!”, 1928. gads.

Pastkarte „Līgsmus Līgo svētkus!”, 1928. gads. TMR 19197

Turaidas muzejrezervāts turpina akciju „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”, kas notiks visa gada garumā. Akcijas mērķis ir aicināt muzeja apmeklētājus pievērst uzmanību senlietām, kas atrastas pilī vai attaino pili un ar to palīdzību atklāt aizraujošus stāstus, kas vēsta par Turaidas pils astoņu gadsimtu garo vēsturi. Visa gada garumā reizi divās nedēļās tiks izcelts kāds īpašs priekšmets Turaidas pils ekspozīcijās, par kuru būs iespēja uzzināt plašāku informāciju.

Kā atzinības balvu par priekšmeta atrašanu un iepazīšanu, ikviens muzeja apmeklētājs saņems īpašo akcijas uzlīmi.

Tuvojas pavasaris un jau sākam domāt par vasaras saulgriežu svētkiem Turaidas Jāņkalnā, kas katru gadu pie mums tiek svinēti 21. jūnijā - gada īsākajā naktī, izdzīvojot saules un uguns rituālus, dziedot Jāņu dziesmas, izbaudot dabas un cilvēka saskaņu vasaras pilnbriedā. Lai arī Jums rodas vēlēšanās šogad piedalīties vasaras saulgriežu svētkos Turaidā!

Pastkarte „Līgsmus Līgo svētkus!” Pastkartē attēlots cilvēku pāris tautas tērpos Turaidas pils pagalmā. Fonā pils Galvenā torņa drupas. Krāsains zīmējums, 1928. gads. Pastkartes otrā pusē uzraksts „Turaida” un tautas dziesma: Nu ir laiks, nu ir laiks, Jānītim sievu ņemt Zied kastaņi, zied puķītes I meitiņas līdzā zied.

Pastkartes zīmējuma autors gravieris, mākslinieks Stefans Bercs (1893 – 1961) zīmējis daudzus pastkaršu sižetus veltītus Latvijas Republikas gadadienām, Jāņu dienai, Gaujas senielejai, dažādām pilsētām, pilsdrupām un tautas tērpiem. Kā gravieris gatavojis Latvijas Republikas apbalvojumus I un II šķiras Viestura ordeņus (dibināts 1938), Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļu (1928), Latvijas Lauksaimniecības kameras medaļu „Par darbu un centību” un citas.

Pastkarte „Līgsmus Līgo svētkus!”, 1928. gads. Aizmugure. TMR 19197

Pastkarte „Līgsmus Līgo svētkus!”, 1928. gads. Aizmugure. TMR 19197

Viena no Turaidas muzejrezervāta krājuma kolekcijām ir paskaršu kolekcija. Tajā glabājas 2051 krājuma vienības, kas datējamas sākot no 20. gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām. Būtiska kolekcijas daļa ir pastkartes ar Turaidas, Siguldas, Krimuldas apkārtnes, dabas un senatnes pieminekļu skatiem.

Kad 1889.g. tika atklāta dzelzceļa līnija Rīga –Valka ar piestātni Siguldā, tad novada ievērojamākās vietas pastiprināti sāka apmeklēt atpūtnieki, pārsvarā – rīdzinieki. Ekskursantiem gribējās iegūt kādu piemiņu no redzētā, un to varēja sniegt jaunais 19. gs. izgudrojums – fotogrāfija. Labāku suvenīru par apceļotās vietas, pansijas vai viesnīcas fotoattēlu ir grūti iedomāties.

Krievijas impērijā pirmās pastkartes, kurās fotogrāfiski attēloti ievērojami celtniecības vai dabas objekti, vispirms parādījās Rīgā 1894.gadā. Vecākās zināmās pastkartes ar Siguldas un tās apkārtnes skatiem ir no 1898. gada. Jāpiebilst, ka tām izmantoti arī vairākus gadus senāki negatīvi. Apmeklētāji iegādājās šādas skatu kartes un sūtīja tās radiem, draugiem vai paziņām. Pastkaršu izgatavošana un pārdošana pavēra plašas peļņas iespējas pastkaršu izdevējiem, kuri, īpaši no 20. gs. sākuma, sāka tās tiražēt lielā daudzumā.

Par pastkaršu kolekciju vairāk lasiet: http://www.turaida-muzejs.lv/krajums/kolekcijas-2/pastkarsu-fotopastkarsu-un-apsveikuma-kartinu-kolekcijas/

    Aktuāli, Jaunumi, Turaidas pilij 810  

Turaidas muzejrezervāts