Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas pilij – 800, skrējiens „Ātrākais ziņnesis” pils Galvenajā tornī


Šogad Turaidas mūra pilij tiek atzīmēta 800gade, kopš uzsākta pils būvniecība. Nozīmīgais notikums ir svarīgs arī sportisko aktivitāšu cienītājiem, tāpēc 27. jūlijā plkst. 13.00 notiks tradicionālais sprinta skrējiens „Ātrākais ziņnesis” Turaidas pils Galvenajā tornī, kurā piedalīties aicināts ikviens, kas gatavs skrienot uzveikt vairāk nekā 120 Turaidas pils Galvenā torņa pakāpienus.

Skrējiena ideja ir sabiedrībai atgādināt seno stāstu par ziņnešiem, kas viduslaikos steigušies pie bīskapa Turaidā vēstīt par svarīgākajiem notikumiem Rīgā un tās apkārtnē. Sacensību laikā dalībniekiem jānokļūst Turaidas pils skatu laukumā, pārvarot 30 metru distanci un pils 38 m augstā torņa piecus stāvus.

Skrējiena „Ātrākais ziņnesis” dalībnieki startē vecuma grupās, un katrā grupā tiek noskaidroti trīs labākie ziņneši. Tad notiek fināla skrējiens, kurā tiek noskaidrots ātrākais „ziņnesis”. Reģistrācija sacensībām notiek on-line www.ba2.lv vai pa telefonu 29184203. Reģistrācija sacensību dienā 27. jūlijā sākas no plkst. 11.30 Turaidas pils pagalmā.

Skrējiens iekļauts skrējienu seriāla „Sigulda Up Cup” ietvaros. Skriešanas seriāls „Sigulda Up Cup” šogad sastāv no četriem posmiem – Serpentīnceļa skrējiena, Pakāpienu skrējiena, skrējiens „Ātrākais ziņnesis” Turaidas pils Galvenajā tornī un skrējiena Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē, kas notiks 30. augustā. Katrs posms dalībniekiem dod ieskaites punktus kopvērtējumam.

Sacensības „Ātrākais ziņnesis” organizē Siguldas novada pašvaldības Sporta pārvalde sadarbībā ar biedrību „A2” un Turaidas muzejrezervātu.

Sprinta skrējiena „Ātrākā ziņneša” tituls vēl joprojām pieder Aināram Rukkalnam, kas 2010. gadā Turaidas pils Galvenajā tornī uzskrēja 31 sekundē. Šogad ikvienam ir iespēja mēģināt pārspēt rekordu un saņemt Turaidas pils 800gades ātrākā ziņneša titulu, kā arī īpašas balvas.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi, Turaidas pilij 810  

Turaidas muzejrezervāts