Turaidas
muzejrezervāts


28. marts. plkst. 14:30. Gadskārtu ieražu svētki – Lieldienas Turaidā “Atnāca Lieldiena”


Sveicot sauli un pavasari, Turaidas muzejrezervāts aicina uz gadskārtu ieražu svētkiem Lieldienām, otrajās Lieldienās, 28. martā plkst. 14.30 Turaidas muižas saimnieciskajā centrā, kur kopā ar Siguldas folkloras kopu “Senleja” visi aicināti izdzīvot latviskās tradīcijas, svinot svētkus “Atnāca Lieldiena”.

Lieliem un maziem svētku priekam:

  • Šūpoļu atslēgšana un šūpošanās,
  • Saules daudzināšana un gavilēšana,
  •  Olu krāsošana pēc senajām tradīcijām,
  •  Olu ripināšana, mainīšanās, olu cīņas,
  •  Putnu dzīšana,
  •  Podu sišana un spēles brīvā dabā,
  •  Pavasara dziesmas, rotaļas un danči.

Lieldienās tiek godināta saule, jaunais gada rits, kad dienas kļūst garākas par naktīm un tiek uzsākti zemes darbi. Lieldienās ar rituāliem tiek vairots auglības spēks, dzīvības enerģija. Lai iemantotu veselību un skaistumu, ļaudis Lieldienās cēlās pirms saules lēkta un steidza mazgāt mutes pret sauli tekošā ūdenī. Kas bija piecēlušies pirmie, tie steidzās modināt vēl guļošos ar pūpola vai izplaucēta bērza zaru. Tautas tradīcijā nopērt nozīmē apveltīt nopērto ar dzīvības spēku, veselību un enerģiju, kas mīt pēc garās ziemas uzplaukušajā zariņā.

Arī šogad svētku dalībnieki aicināti ņemt līdzi pūpolu, plaucētu bērzu zariņus, košus dzīparus šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, ar kurām mainīties, spēlēties un dāvināt citiem svētku priekam. Notiks arī skaistāko krāsoto olu dižošanās, kur varēs viens otram pastāstīt par olu krāsošanas noslēpumiem savās dzimtās.

Lieldienu brīvdienās Turaidas muzejrezervāts atvērts būs katru dienu no 10.00 līdz 17.00. Apmeklētājiem atvērtas būs ne tikai brīvdabas un Turaidas pils ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kurā skatāms 18. gadsimta baznīcas interjers un ekspozīcija „Turaidas baznīcas un draudzes vēsture”. Lieldienu laikā ģimenēm un arī individuālajiem apmeklētājiem tiks piedāvāts spēlēt Lieldienu orientēšanās spēli, kuru izspēlējot varēs iegūt vērtīgas balvas.

        Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts