Turaidas
muzejrezervāts

Klaušinieku mājas atjaunošanas darbu sākums sniedz jaunas ziņas


Šogad augustā pēc arhitektes Ināras Caunītes projekta uzsākti Turaidas muižas klaušinieku mājas atjaunošanas darbi, kurus organizē VAS “Valsts nekustamie īpašumi”  un veic pilnsabiedrība “RERE MEISTARI 1”. Atjaunošanas darbi jau nesuši pirmos pārsteigumus.

Atrokot postītos ēkas pamatus, tika konstatēts īpatnējs celtniecības paņēmiens – zem ēkas austrumu sienas pamatiem atrasti paralēli novietoti divi apaļkoka baļķi. Šāds celtniecības veids acīmredzot izvēlēts tādēļ, ka zeme šeit ir smilšaina un ļoti avotaina. Bez pamatos liktiem baļķiem akmeņi varētu iegrimt, līdz ar to pamati sēstos un deformētos, tāpēc virs tiem būvētā siena varētu sagrūt. Pēc baļķu ievietošanas uz tiem likti laukakmeņi bez saistvielas, virs tiem – akmeņi jau savienoti ar kaļķu javu, tā veidojot stabilus pamatus, virs kuriem tad celta māla kleķa siena. Klaušinieku māja, cik zināms, ir vienīgā māla kleķa būve Turaidas muižā.

Pēc šiem pamatos ieklātajiem baļķiem labi varēs noteikt ēkas celtniecības uzsākšanas laiku – baļķi pamatos guldīti paši pirmie. Tādēļ, ir paņemti šo koku paraugi un tiem tiks veikta dendrohronoloģiskā analīze, pēc kuras varēs precīzi noteikt šo koku nociršanas laiku, kas, visticamāk, ir līdzīgs ar būvdarbu sākumu. Zem pārējiem ēkas sienu pamatiem koki nav likti. Vismaz pagaidām tādi nav konstatēti. Šāds celtniecības paņēmiens nav izmantots arī citām Turaidas muižas ēkām.

Egīls Jemeļjanovs Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists, arheologs

    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija  

Turaidas muzejrezervāts