Turaidas
muzejrezervāts

10. martā Turaidas muzejrezervāts un Latvijas Dabas fonds aicina uz talku


LV_100Turaidas muzejrezervāts un Latvijas Dabas fonds aicina organizāciju pārstāvjus un ikvienu interesentu uz parkveida ainavas sakopšanas talku šī gada 10. martā no plkst. 10.00 līdz 15.00 Turaidas muzejrezervāta teritorijā.

Turaidas muzejrezervāts ir atsaucies Latvijas Dabas fonda aicinājumam piedalīties Latvijas simtgadei veltītā projektā “Ainavas runā!” Talka Turaidā ir viena no pirmajām aktivitātēm šī projekta ietvaros. Talkas laikā tiks atjaunota Turaidas vēsturiskā centra meža teritorija, veidojot apmeklētājiem pieejamu parkveida ainavas telpu. Visiem talciniekiem tiks nodrošināti darba instrumenti, būs pusdienas, silta tēja un iespēja sildīties pie ugunskura. Talkas laikā arboristi no SIA “Labie koki” demonstrēs arī dižkoku vainagu kopšanas darbus un Latvijas Dabas fonda eksperts, biologs Viesturs Lārmanis, iepazīstinās ar parkveida ainavas elementiem, skaidros paveikto darbu nozīmi, kā arī atbildēs uz jautājumiem. Pēc talkas tiks piedāvāta bezmaksas ekskursija pa Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijām zinoša gida vadībā.

Turaidas vēsturiskā centra ainava ir daļa no Latvijai raksturīgās kultūrvēsturiskās ainavas. Parkveida ainavas atjaunošana Turaidā ir nozīmīga rīcība ne tikai lokāli, bet arī visas Latvijas dabas videi kopumā.

Projekta “Ainavas runā!” mērķis ir stiprināt Latvijas iedzīvotāju saikni ar dabu, saistot izpratni par ainavas kultūrvēsturiskajām vērtībām ar dabas daudzveidības aizsardzību un mūsdienīgu redzējumu par ekonomisko attīstību, ekosistēmu pakalpojumiem un zaļo infrastruktūru. Pēdējā pusgadsimta laikā Latvijas ainava ir ievērojami mainījusies. Caurskatāmas birzis, līkumainas upes un lauku ceļi, viensētas, pļavu ieloki meža malās, puķēm bagātas dabiskās pļavas ir tas, ko uzskatām par Latvijas tradicionālo ainavu. Taču dabā to redzam arvien mazāk. Mūsdienu Latvijas ainava vienkāršojas, skati kļūst cits citam līdzīgi, ainavā zūd dabas daudzveidība un kultūrvēsturiskā mantojuma liecības. Projekts “Dabas daudzveidība Latvijas ainavās. Ainavas runā!” tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas finansiālu atbalstu.

Dalību talkā lūgums pieteikt līdz š.g. 8. martam elektroniski, rakstot uz e-pastu: arisa.pastuhova@turaida-muzejs.lv, vairāk informācijas zvanot pa tālruni 67971402 (Arisa Pastuhova).

ldf.jpgLVAF_ofic   varam

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts