Turaidas
muzejrezervāts


Videostāsts “Ceļā uz Latvijas valsti”


Turaidas muzejrezervāts, gatavojoties Latvijas Valsts simtgadei, turpina darbu pie jaunas ekspozīcijas “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”. Jaunā ekspozīcija tiek veidota kā stāsts par norisēm un procesiem, kas bija pamatā Latvijas valsts izveidei 1918. gadā. Tās satura izstrāde balstās uz muzejā ilgstoši pētītām vēstures tēmām „Klaušinieks, saimnieks, pilsonis” un “Turaidas muiža – 300 gadi Latvijas vēsturē.” Ekspozīcija aptver laiku no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā līdz Latvijas Republikas Agrārreformas likumam 1920. gadā, parādot būtiskākos tautas dzīves aspektus Vidzemes laukos Latvijas un Eiropas vēstures kontekstā.

Ekspozīcijas vajadzībām izvēlētas laikmeta liecības - fotogrāfijas un pastkartes, lai parādītu notikumu dramatismu Pirmā Pasaules un neatkarības kara laikā.  No tām izveidots emocionāls videostāsts topošajai ekspozīcijai "Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis."

Videostāstā izmantoti attēli no Turaidas muzejrezervāta, Latvijas Kara muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un F. Trasuna muzeja “Kolnasāta”  krājumiem. Videostāstu veidojis Agris Tabaks un muzikālo noformējumu sagatavojis Kaspars Tobis.

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts