Turaidas
muzejrezervāts

4. maija svētkos akcija “Nāc piknikā Turaidā!”


Turaidas muzejrezervāts, atsaucoties Latvijas simtgades biroja aicinājumam, 4.maijā organizē Baltā galdauta svētkus, rīkojot īpašu akciju “Nāc piknikā Turaidā! “, kuras laikā Latvijas valsts svētku dienā - Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, aicina braukt svinēt svētkus kopā ar savām ģimenēm un draugiem vienā no gleznainākajām vietām – Turaidā.

Akcijas “Nāc piknikā Turaidā!” laikā 4. maijā no 12.00 līdz 17.00 Turaidas muzejrezervātā papildus plašajam ekspozīciju piedāvājumam, būs iekārtotas piecas īpašas skatu vietas, kurās apmeklētāji, noklājot baltu galdautu, varēs baudīt līdzpaņemto cienastu, vērojot kultūrvēsturiskus skatus un uzzinot ko jaunu par piecām dažādos gadsimtos dzīvojušām personībām, kas atstājušas pēdas Turaidas vēsturiskā centra un Latvijas vēsturē. Kaupo, Krišjānis Barons, Atis Kronvalds, Pērsietis, Indulis Ranka – personības, kas daudziem zināmas un kam Turaida bijusi nozīmīgs stūrakmens viņu lēmumos un darbībā. Katrā skatu vietā būs iespēja ielūkoties kādā grāmatā, kas atklās šo piecu personību gara aspektus: palasīt Astrīdas Beināres grāmatu “Kaupo. Svētais Grāls”, uzzināt kādu jaunu latviešu tautasdziesmu no Krišjāņa Barona vākuma, varēs iepazīties ar Ata Kronvalda runu, kuru viņš pirmo reizi latviešu valodā Vidzemes skolotāju sapulcē Turaidā teica 1869. gada 2. jūlijā, būs iespēja lasīt tikko izdotos Turaidas muižas rakstveža Pērsieša stāstus vai skatīt tēlnieka Induļa Rankas mākslas darbu katalogus. Akcijas laikā tiks eksponētas izstādes “Turaidas muzejrezervāta darbības un attīstības stratēģija 2014-2023”, “Turaida Indriķa hronikā”  un “Dziedošais Dainu kalns”.

4. maijā plkst. 15.00 Turaidas muzejrezervātā notiks Siguldas pagasta pūtēju ansambļa svētku koncerts un kopīga fotografēšanās.

Turaidas muzerezervāts, no 1. maija atvērts katru dienu bez brīvdienām no 9.00 līdz 20.00 un piedāvā vairāk nekā 35 ekspozīcijas telpās un brīvdabā, atspoguļojot Turaidas vēsturiskā centra attīstību tūkstoš gadu garumā Latvijas un Eiropas notikumu kontekstā.

Baltā galdauta svētki ir aicinājums svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu - mūsu PAR dienu, 1990. gada 4. maija lēmumu, kas atjaunoja Latvijas suverenitāti.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts