Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas baznīcas ekspozīcija papildināta ar smilšu kino stāstu “Leģenda par Turaidas Rozi”


Cauri gadsimtiem, kariem, ugunsgrēkiem, mēriem un ievziedu pavasariem līdz mūsdienām nāk stāsts par Turaidas meiteni Maiju. Šopavasar, uzsākot vasaras sezonu, Turaidas baznīcas ekspozīcijā ir skatāms jaunums – smilšu kino stāsts “Leģenda par Turaidas Rozi”. Video tapis muzejrezervātam sadarbojoties ar SIA “Deserto/Smilšu kino” mākslinieci Gunu Zanderi.

Smilšu kino ir īpaša tehnika, kad ar smiltīm tiek veidots zīmējums uz izgaismota stikla virsmas. Māksliniecei Gunai Zanderei, izmantojot smilšu plūstošo un vijīgo struktūru, ir izdevies izveidot emocionālu, estētisku un iedvesmojošu stāstu par notikumiem, kuri Turaidas apkārtnē risinājušies 17. gadsimta divdesmitajos gados. Īpašu noskaņu smilšu kino stāstam piešķir grupas “Dzelzs vilks” dalībnieka Kaspara Tobja radītā mūzika.

Smilšu kino ir jauna informācijas piedāvājuma forma, ar kuras palīdzību dažādu tautību muzejrezervāta apmeklētāji mākslas valodā var iepazīties ar Maijas dzīvesstāstu, kurš gadiem ejot, ir kļuvis par leģendu. Līdzās ekrānam, kurā var skatīties smilšu kino, atrodams leģendas teksts četrās valodās. Pa baznīcas logu paveras skats uz vietu, kur reiz bija Turaidas kapsēta, bet tagad rožu stādījumos ieskauta ir Turaidas Rozes piemiņas vieta, kas vēsta, ka mīla stiprāka par nāvi.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts