Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervātam augsts novērtējums EDEN nacionālā konkursā “Kultūras tūrisms 2017”


Otrdien, 7. novembrī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā starptautiskajā konferencē “Kā būt saistošam kultūras tūrisma galamērķim” svinīgā gaisotnē tika paziņots Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN (European Destinations of Excellence) šā gada nacionālā konkursa uzvarētājs. Sīvā konkurencē starp sešiem finālistiem konkursā uzvarēja pašvaldības aģentūra “Cēsu kultūras un tūrisma centrs” ar pieteikumu “Cēsis – kur senatne satiekas ar nākotni”.

Uzvarētājam seko 4 veiksmīgākie nacionālās atlases fināla dalībnieki:

  • Turaidas muzejrezervāts ar pieteikumu “Turaidas vēsturiskais centrs”,
  • Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra ar pieteikumu “Daugavpils pilsēta”,
  • Limbažu novada pašvaldība ar pieteikumu “Hanzas pilsēta Limbaži”,
  • Tukuma tūrisma informācijas centrs ar pieteikumu Tukums – pērle Kurzemes vainagā.

Pateicību ieguva arī “Valmiermuižas alus darītava” par dalību konkursa finālā.

Konkursa vērtēšanas komisijas vadītāja, LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava teica: “Pēc aizrautīgām diskusijām, kuru laikā vērtēšanas komisijas locekļi minēja dažādus argumentus par labu vienam vai otram galamērķim, tomēr vienojāmies, ka šā gada konkursa uzvarētājs būs “Cēsis – kur senatne satiekas ar nākotni”. Jo Cēsīs tieši tā notiek – kultūras materiālais mantojums un mūsdienīgs, drosmīgs, pat ambiciozs kultūras piedāvājums viens otru bagātina un papildina.

Ir patiess prieks, ka mums, vērtēšanas komisijai, bija daudz darba un izšķirties par uzvarētāju nebija viegli. Tūrisma galamērķi, kas piedāvā iepazīties ar mūsu kultūras mantojumu, attīstās un reizē sekmē gan šā mantojuma lietpratīgu izmantošanu, gan veicina saimniecisko darbību galamērķī. Latvijā abi šie ieguvumi ir ļoti svarīgi.”

Turaidas muzejrezervāts ir gandarīts par konkursā iegūto novērtējumu, jo konkurēt ar pilsētu komplekso piedāvājumu bija liels izaicinājums.

EDEN konkurss “Kultūras tūrisms 2017” tika izsludināts šā gada jūnijā un ieguva necerēti lielu atsaucību – vērtēšanas komisija saņēma vairāk nekā 20 pieteikumu. Uz konkursa otro kārtu jeb finālu tika izvirzīti 6 konkursa dalībnieki, ar kuriem vērtēšanas komisija iepazinās klātienē.

Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN projektu nodibinājusi un kopš 2006. gada īsteno Eiropas Komisija (EK). Projekta pamatā ir centieni sekmēt ilgtspējīga tūrisma attīstību, pievērst uzmanību Eiropas tūrisma galamērķu vērtībām, to daudzveidībai un kopīgajām iezīmēm. Latvija EDEN konkursā piedalās kopš 2007. gada, apliecinot savu tūrisma potenciālu ikvienā izsludinātajā konkursa tēmā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts