Turaidas
muzejrezervāts

100 adreses Latvijas valsts simtgadei – koku stādīšanas VNĪ talka Turaidā


Turaidas muzejrezervātā 14. maijā VAS ‘’Valsts nekustamie īpašumi’’ (VNĪ) kopā ar sadarbības partneriem - organizāciju ‘’Labie koki’’ un būvnieku ‘’RERE Grupa’’ kopīgā talkā muzejrezervāta teritorijā iestādīja vairāk nekā 50 koku.  Šī ir viena no VNĪ uzsāktajām iniciatīvām, rūpējoties par to, lai ēku atjaunošana un kultūrainavas atjaunošana veidotos līdzsvarā.

Blakus pagasta magazīnas mājai svinīgā atmosfērā tika iestādīti trīs lieli ozoli un muižas saimnieciskā centra teritorijā savu vietu atrada gan ķirši, ceriņi, spirejas, gan segliņi un grimoņi, kas arī agrāk papildināja daudzas latviešu sētas. ‘’Turaida ir īpaša vieta ne vien vēsturiski, bet arī tāpēc, ka Turaidā vienmēr bijusi īpaša attieksme pret kokiem un dabu. Cerams, šodien iestādītie koki labi iedzīvosies jaunajā mājvietā un priecēs apmeklētājus, un šai VNĪ vides apzaļumošanas aktivitātei sekos nākamā,’’ talkas noslēgumā sacīja organizācijas ‘’Labie koki’’ vadītājs Edgars Neilands. Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, paužot prieku par sadarbību, atgādināja, ka Turaidas muzejrezervāta teritorija ir gan arheoloģijas, gan vēstures, gan arhitektūras, gan arī kultūrainavas piemineklis.

Talkā piedalījās arī “RERE Grupa”, kas iepriekšējā un šajā gadā veica Klaušinieku mājas atjaunošanu. “Klaušinieku māja mums ir īpašs – no sirds veidots roku darbs, radīts, apvienojot gadsimtiem senas, izzudušas aroda prasmes, ko nodot tālāk jaunajiem meistariem”,  piedaloties ēkas apzaļumošanas darbos teica “RERE Grupa” valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

“Talka ir mūsu darbinieku iniciatīva. Esam Turaidā atjaunojuši vienu no VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas ‘’100 adreses Latvijas valsts simtgadei’’ objektiem - Klaušinieku māju. Ikdienā atjaunojot ēkas, jūtam īpašu atbildību par apbūves un dabas līdzsvara saglabāšanu. Ar simbolisko velti – vairāk nekā 50 koku stādīšanu - vēlamies apliecināt, ka sakopts īpašums vienmēr vērtīgāks ir tad, ja apkārt tam ir arī zaļojoša vide,’’ talkas noslēgumā teica VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts