Turaidas
muzejrezervāts


Atvadu vārdi Aivaram Janelsītim


JanelsitisKatra cilvēka dzīve ir vienreizēju mirkļu piepildīta, kurā mēs dzīves prieka un sāpju brīžos bieži esam kopā kā draugi, paziņas, līdzgaitnieki, atbalsta sniedzēji vai novadnieki. Mūžības ceļos devies Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrības ilggadējs valdes loceklis Aivars Janelsītis (22.11.1929. – 11.05.2018.)

Ar Turaidu Aivaru Janelsīti vieno vairāk nekā pusgadsimts labu domu, atbalsta, intereses un profesionālu padomu. Pirmie darbi saistās ar Turaidas pils Galvenā torņa restaurāciju 20. gadsimta 50-to gadu vidū. Aktīvais un piepildītais dzīvesveids visu mūžu deva viņam zināšanas un pieredzi. Labestīgā un pozitīvā attieksme rosināja meklēt ceļus, kā labāk atrisināt vienu vai otru problēmu. Viņa pieredze un atbildība īpaši izpaudās Turaidas pilskalna noslīdējuma laikā 2002. gadā. Šajā gadā Aivars Janelsītis kļuva par Turaidas pils Atbalsta fonda biedru, kas vēlāk tika pārveidota par Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrību. Aivara mērķis vienmēr ir bijis izzināt vēsturi, rūpēties par kultūras mantojumu un iestāties par dabas un kultūras mantojuma saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Aivaram Janelsītim bija liela interese arī par novadpētniecību. Notikumus un norises gan Siguldas novadā, gan Latvijā viņš apkopoja un pēc tam veidoja sava redzējuma atmiņu stāstus, kuri šobrīd glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā. Muzejrezervāts ir ļoti pateicīgs par šo nesavtīgo darbu, jo skolu un augstskolu jauniešiem ir iespēja iepazīt novada vēsturi arī Aivara Janelsīša skatījumā un materiālu apkopojumā.

Apbrīnojama bija Aivara Janelsīša dzīves vitalitāte. Viņš centās ik dienu pārvērst par īpašu notikumu un radīja skaistus un emociju pilnus stāstus par to. Aivars vienmēr bija kustībā un ceļā un aicināja domubiedrus iesaistīties sabiedriskos pasākumus un norisēs. Nerimstoša bija interese par jaunāko Siguldā, Turaidā, Krimuldā, par Latvijas būvniecības kvalitāti un mūsu visu dzīves telpu. Acīmredzot agrā bērnībā izjustie un pārdzīvotie skarbie un nežēlīgie izsūtījuma gadi viņam iemācīja saprast un saredzēt dzīves krāsainību un dzīves piepildījuma būtību.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un visi muzejrezervāta darbinieki izsaka visdziļāko līdzjūtību Aivara Janelsīša tuviniekiem no viņa atvadoties.

Atvadīšanās no Aivara Janelsīša notiks 2018. gada 18. maijā plkst. 12.00 Siguldas pilsētas kapos.
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts