Turaidas
muzejrezervāts

Sākusies apceļošanas akcija “Apmeklēsim Baltijas muižas – svinēsim kopā”


Akcija_Logo_2018Svinot Baltijas valstu simtgades, no 24. maija vairāk nekā 130 vēsturisko muižu un piļu Baltijas valstīs ver savas durvis apceļošanas akcijas “Apmeklēsim Baltijas muižas – svinēsim kopā” apmeklētājiem. Trīs valstu piļu un muižu asociācijas ir apvienojušas spēkus, lai organizētu pārrobežu pasākumu, kas parādītu plašo un dažādo piedāvājumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un izceltu pilis un muižas kā kultūras, ekonomiskās un reģionālās attīstības virzītājspēkus pagātnē un mūsdienās. Akcijas laiks būs no 24. maija līdz 16. septembrim. AKCIJAS NOTEIKUMI:

Apceļošanas akcijas mērķis aktīvajā tūrisma sezonā ir aptvert plašu piļu un muižu loku un parādīt to dažādību, tāpēc atvērto piļu un muižu skaits katru dienu atšķirsies. Apmeklētājus aicinām pārbaudīt katra ieplānotā ceļojuma objekta pieejamība izvēlētajā dienā.

Informācija par atvērtajām muižām, darba laikiem un pasākumiem no maija vidus ir pieejama  interneta vietnē www.visitbalticmanors.com Turaidas muzejrezervāts kā Latvijas piļu un muižu asociācijas biedrs arī piedalās šajā akcijā un ir atvērts katru dienu bez brīvdienām no 9.00 līdz 20.00.

Apceļotāji tiek aicināti krāt uzlīmes  par katru apmeklējumu apceļotāja kartē, kuru var saņemt akcijā iesaistītajās muižās un pilīs vai arī lejupielādēt no interneta vietnes www.visitbalticmanors.com. Apceļošanas akcijas simbols ir atslēga – kā atsauce uz muižu vai pili, kas atver durvis uz jauniem atklājumiem kultūras mantojumā. Akcijas ietvaros apmeklētāji tiek aicināti krāt simboliskas atslēgas (uzlīmes) kā atmiņu par pieredzēto piedzīvojumu. Apceļotājs, kurš savāks vismaz 5 uzlīmes  savā mītnes valstī  un vismaz 10 kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu loterijā. Muižu un piļu dāvāto balvu izloze notiks 28. oktobrī akcijas noslēguma pasākumā.

Akciju organizē četras piļu un muižu asociācijas - Latvijas Piļu un muižu asociācija, Igaunijas Muižu asociācija (Estonian Manor Association), Igaunijas Muižskolu asociācija (Estonian Manorschool Association) un Lietuvas Piļu un muižu asociācija, lai demonstrētu Baltijas ceļa simbolisko turpinājumu. Apmeklētāji tiek aicināti gan uz ļoti zināmām pilīm un muižām, kas jau tagad atpazīstamas ar profesionālu restaurāciju, interesantiem muzejiem, izciliem pakalpojumiem vai augsta līmeņa kultūras aktivitātēm, taču katrā akcijā ir arī jaunatklājumi, kurus iepazīt, un ikviens no tiem ir pagājušo laiku liecība, kas ietekmē konkrētas teritorijas kultūras un ekonomisko attīstību. Apceļošanas akcija ir veltīta Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas simtgadēm, ir iekļauta Eiropas Kultūras mantojuma gada kultūras pasākumu kalendārā, kā arī ir veltīta personībām un institūcijām, kas strādā ar misiju – saglabāt unikālo mantojumu.

Akcijas dalībnieki Latvijā alfabēta secībā: Abgunstes muiža, Alūksnes Jaunā pils, Arendoles muiža, Berķenes muiža, Bīriņu pils, Blankenfeldes muiža, Cesvaines pils, Cēsu pils komplekss, Dikļu pils, Dundagas pils, Durbes pils, Elejas muižas Tējas namiņš, Gārsenes muiža, Igates pils, Jaunauces muiža, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Kārļa muiža, Kokmuižas pils komplekss, Krāslavas muiža, Krimuldas muiža, Krustpils pils, Lielplatones muiža, Lielvircavas muiža, Liepas muiža, Limbažu pilsmuiža, Litenes muiža, Lizuma muiža, Lūznavas muiža, Mālpils pilsmuiža, Mežotnes pils, Padures muiža, Preiļu muižas komplekss un parks, Rankas muiža, Skrundas muiža, Smuku muiža, Šlokenbekas muiža, Tukuma pilsētas vēstures muzejs “Pils tornis”, Turaidas muzejrezervāts, Ungurmuiža, Vadakstes muiža, Varakļānu pils, Vecauces pils, Veselavas muiža, Virkas muiža, Zaļā (Zaļenieku) muiža, kopā akcijā piedalās 46 pilis un muižas.

Akcijas norisi finansē tās organizatori un dalībnieki.

 
    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts