Turaidas
muzejrezervāts

Pasniegtas folkloras balvas “Austras koks”


Balva_Austras_koksAizvadītajā svētdienā, 9. decembrī, VEF Kultūras pils Kamerzālē notika Latvijas folkloras Dižkoncerts, un pirmo reizi tika pasniegta Latvijas Folkloras biedrības  balva “Austras koks”. Svētkos pulcējās visu novadu folkloras kopas un Latvijas Folkloras biedrības sadarbības partneri, atbalstītāji un tradīciju pārmantotāji. Dižkoncerts bija veltīts starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” 30. gadskārtai Latvijā un koncerta vadmotīvs bija festivāla gadu gaitā daudzinātās tēmas – Ceļš, Zīmes, Dzimta, Saule, Darbs, Jūra un Mantojums. 30 gadu Dižkoncerts bija ļoti emocionāls un ar lielu enerģijas spēku piepildīts notikums, kurā ikviens dalībnieks un viesis jutās gaidīts, uzlādēts un iepriecināts.

diploms-pateiciibaLatvijas Folkloras biedrība svētku reizē izteica pateicības ilggadējiem sadarbības partneriem, to skaitā Turaidas muzejrezervāta direktorei Annai Jurkānei, īpaši izceļot Turaidu kā pastāvīgo festivāla “Baltica” dižkoncertu mājvietu. Pateicības pasniedza arī Siguldas novada un citu novadu pašvaldībām, uzņēmējiem par atbalstu tradicionālās kultūras pārmantošanā un popularizēšanā.

Pirmo folkloras balvu “Austras koks” nominācijā par mūža ieguldījumu saņēma Marija Steimane, zināma arī kā Ručs, folkloras kopas “Suitu sievas” dalībniece. Balvu nominācijā par dzīvesziņas kopšanu un daudzināšanu saņēma Kokneses folkloras kopa “Urgas” un biedrība “Baltaine”, kas aktīvi uztur Kokneses un tuvākās apkārtnes nemateriālo mantojumu un radošajā mājā Kokneses pagastā pastāvīgi svin gadskārtu svētkus, ģimenes godus, organizē kulinārā mantojuma meistarklases, kā arī māca mūzikas instrumentu spēli un rokdarbus.

KonceSenleja_09_12_2018_artā piedalījās Latvijas Folkloras biedrības valdes locekļu vadītās spilgtās un dažādās folkloras kopas “Grodi”, “Skandinieki”, “Vilkači” no Rīgas, Alsungas “Suitu sievas”, Jelgavas “Dimzēns”, Līvānu “Ceiruļeits” un Siguldas “Senleja”, kuras vadītāja Anda Skuja ir arī Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā.

Latvijas folkloras Dižkoncertu un folkloras balvas pasniegšanu rīkoja Latvijas Folkloras biedrība un Rīgas dome.

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts