Turaidas
muzejrezervāts


Turaidas muzejrezervāts piedāvā galda spēli “Kļūsti par fogtu Turaidā!”


Tuvojas Ziemassvētki, un Turaidas muzejrezervāts ir sagatavojis lielisku dāvanu, kuru saņemot ģimenē, klasē vai draugu pulkā var iesākt stāstu par vēsturi, par varas vīriem un atbildību, par izvēli, veiksmi un drosmi.

FOGTS_SPEELEGalda spēle “Kļūsti par fogtu Turaidā” ir interaktīva spēle visai ģimenei, kuras pamatā ir stāsts, kā vienkāršs karakalps, veicot dažādus uzdevumus un pieņemot lēmumus, pamazām uzlabojot savu sociālo statusu un gūstot atzinību, spēles noslēgumā kļūst par fogtu. Mūsdienās ikvienam no mums, gūstot zināšanas, vairojot prasmes un pieredzi, ir iespēja kļūt par valsts vadītājiem. Spēlējot spēli, ir iespēja salīdzināt viduslaiku uzņēmīga vīra dzīves un darba pārbaudījumus ar mūsdienu pieredzi un zināšanām par iespējām kļūt par vadītāju.

Ko nozīmē svešādais vārds “fogts”? Fogts ir vairāku pilsnovadu pārvaldnieks un tiesnesis, kāds bijis arī Turaidā no 13. līdz 16. gadsimtam. Fogta pienākumi bija ievākt nodevas, spriest tiesu, kara laikā vadīt karaspēku un dažkārt arī diplomātisko sarunu vešana. Spēle veidota, pamatojoties uz izpēti un zinātniskām publikācijām, vēsturisko informāciju pārradot jaunā veidolā vairāk saistošu dažādu paaudžu vienotai nodarbei.

43Spēle ir bagātīgi ilustrēta, lai interesanti būtu gan mazajiem, gan lielajiem. Spēlētāju uzdevums ir, metot kauliņus, nokļūt no pirmā lauciņa līdz beigu lauciņam, radot pašam savu veiksmes stāstu un izdzīvojot pārbaudījumus, rūpīgi apskatot zīmējumus un lasot spēles noteikumus.

Spēle ir kā glezna, un to kopā ar mazajiem var spēlēt arī bez kauliņiem - skaitīt kara zirgus, meklēt gliemezīšus, mācīties krāsas, atrast Turaidas mūra pili un katru reizi izzināt to no jauna.

Galda spēle “Kļūsti par fogtu Turaidā!” ir Turaidas muzejrezervāta devums iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros un tiks piedāvāts skolām gan kā atsevišķs interaktīvs rīks intereses par vēsturi veicināšanai, komunikācijas prasmju pilnveidošanai, valstiskās piederības apziņas stiprināšanai un kultūras izpratnes kompetenču attīstīšanai, gan kā papildus piedāvājums kopā ar programmu “Ciemos pie Turaidas fogta” . Lielā formāta galda spēle tiks izmantota arī izglītojošos pasākumos un citās aktivitātēs. Galda spēles “Kļūsti par fogtu Turaidā!” tapšanu kultūras projekta ietvaros finansiāli atbalsta Siguldas novada pašvaldība.

Galda spēle ir iegādājama Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā katru dienu bez brīvdienām no 10.00 līdz 17.00. Spēles cena ir 9.50 euro. Tā būs lieliska dāvana ģimenei!

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts