Turaidas
muzejrezervāts

25. aprīlī plkst. 14.00 notiks preses konference par Turaidas muzejrezervāta jauno ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”


Ceturtdien, 25. aprīlī plkst.14.00 Turaidas muzejrezervātā notiks preses konference, kurā Turaidas muzejrezervāta vadība un ekspozīcijas “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” veidotāji iepazīstinās ar ekspozīciju un vēstīs par tās nozīmi Latvijas vēstures kontekstā. Žurnālistiem pēc preses konferences būs iespēja filmēt un fotografēt ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”, kā arī intervēt ekspozīcijas veidotājus.

Preses konferencē piedalīsies Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos Selga Laizāne, Latvijas Muzeju padomes priekšsēdētājs Jānis Garjāns, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā Vija Stikāne, Turaidas muzejrezervāta direktora vietnieks pieminekļu saglabāšanas un infrastruktūras jautājumos Dainis Linmeijers, Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane un ekspozīcijas dizaina koncepcijas līdzautors, SIA “Mezters” pārstāvis Āris Smildzers.

Ekspozīcija “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” aptver 100 gadus ilgu vēstures posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā, līdz Latvijas Republikas Agrārās reformas likuma pieņemšanai 1920. gadā. Vienlaikus tā ir vēstījums par individuālās brīvības un tiesiskās vienlīdzības attīstību. Šo vēstures posmu raksturo gan klaušu laiku ekonomiskā un sociālā stagnācija 19. gadsimta sākumā, gan strauja tehniskā modernizācija, kultūras un saimnieciskais uzplaukums gadsimta otrajā pusē, gan arī nozīmīgas sociālas izmaiņas, revolūcijas un kari 20. gadsimta sākumā.  Ar neatlaidīgu darbu un gribasspēku latviešu tauta kļūst par savas zemes saimnieku, veido savu nacionālu kultūru un visbeidzot – savu valsti. Ceļš vainagojas ar Latvijas valsts pasludināšanu 1918. gada 18. novembrī. Ekspozīcija iekārtota  2018. gadā atjaunotajā Turaidas klaušinieku mājā.

Ekspozīcija tiks atklāta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā plkst. 15.00.

Aicinām plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus piedalīties preses konferencē! Žurnālistu nokļūšanai Turaidas muzejrezervātā būs nodrošināts mikroautobuss, kas plkst. 12.30 gaidīs Kultūras ministrijas pagalmā, Kr.Valdemāra ielā 11a, Rīgā un pēc preses konferences plkst. 16.15 no Turaidas dalībniekus atvedīs uz Rīgu. Lūgums pieteikt dalību preses konferencē līdz 24. aprīlim pa tālruni 26572142 vai e-pastā: turaida.muzejs@apollo.lv.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts