Turaidas
muzejrezervāts


Turaidas muzejrezervāta krājums 60 gados – 12. stāsts (2004 – 2008)


Savā jubilejas gadā Turaidas muzejrezervāts piedāvā 12 stāstu kopu "Turaidas muzejrezevāta krājums 60 gados", caur kuriem mājas lapas apmeklētāji tiek iepazīstināti ar interesantākajiem priekšmetiem no krājuma kolekcijām. Gada garumā katru mēnesi tika sagatavota informācija par Turaidas muzejrezrevāta krājuma ieguvumiem piecu gadu laika posmā, sākot no 1949. līdz 2009. gadam.

Piecu gadu laikā no 2004. gada līdz 2008. gadam Turaidas muzejrezervāta krājumā nokomplektētas 5 417 vienības, kopskaitā uz 2003. gada 31. decembri sasniedzot 79 152 krājuma priekšmetus.

Nesenās pagātnes izpētei Siguldas novadā Turaidas muzejrezervāts organizē ekspedīciju, kurā iegūts bagātīgs mutvārdu liecību, priekšmetu, fotogrāfiju un citu materiālu klāsts par padomju periodu. Pamatojoties uz iegūto informāciju, sagatavota un iekārtota izstāde „Siguldas šnicele” par sabiedrisko ēdināšanu Siguldas novadā 20.gs. 60./80.gados.

Šajā laikā veikta arheoloģiskā uzraudzība un mākslinieciski arhitektoniskā izpēte Turaidas vēsturiskajā centrā - muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas, dārznieka mājas, Turaidas baznīcas un pagasta magazīnas renovācijas darbu laikā, kuru rezultātā krājumā nonāk nozīmīgs papildinājums.

Gatavojot interjera ekspozīciju Turaidas muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamajā mājā, muzejs mērķtiecīgi komplektē interjera priekšmetus. Krājumu papildina mēbeles – sofas, rakstāmpults, bufete, galds, krēsli skapis, rokdarbu galdiņš, kā arī sadzīves priekšmeti – servīzes, virtuves trauki, pīpes, spoguļi un citi bīdermeiera stila priekšmeti.

Muzeja krājumu joprojām papildina daudzi nozīmīgi privātpersonu dāvinājumi. Viktora Eglīša un Hildas Vīkas dzimtas kolekciju papildina Ingrīdas Frickausas dāvinātās Anšlava Eglīša gleznas, Hildas Vīkas privātās lietas, Vidvuda Eglīša zīmējumi un citi priekšmeti. Mākslinieks Gunārs Krollis dāvina ilustrāciju oriģinālus Ārija Geikina romānam „Vēstījums par lībiešu kuningu Kaupo. Interesanta ir arī Siguldas skolotāja Raita Tikuma dāvinātā 20. gs. II puses cigarešu kastīte ar uzrakstu „Sigulda”, kas atklāj Siguldas tēla atpazīstamības izmantošanu tirdzniecībā. Šie un vēl daudzi citi dāvinājumi liecina par sabiedrības atbalstu un uzticēšanos muzejam.

Izpētes tēmas „Senākā apdzīvotība Gaujas lejtecē” ietvaros notiek arheoloģiskie izrakumi Siguldā Sateseles pilskalnā un Siguldas Krusta kalnā.

2007. gada jūlijā, netālu no bijušās Englārtes muižas, nejauši tiek atrasts dažādu sudrablietu - rotu un monētu – depozīts, kas sastāv no 176 priekšmetiem. Pateicoties senlietu atradēja sapratnei, unikālais depozīts nesadalīts nonāk Turaidas muzejrezervāta krājumā. Jauniegūtais depozīts, kurš datējams ar 9. – 13. gadsimtu, sastāv no 4 vītiem kaklariņķiem, 10 aprocēm, vairākiem sudraba gredzeniem un piekariņiem. Visvairāk starp depozīta senlietām ir dažādas, galvenokārt Rietumeiropas valstu, monētas - denāri, kas kalti lielākoties mūsdienu Vācijas teritorijā. Priekšmeti, kuru kopējais svars ir gandrīz 1,4 kg sudraba,  bijuši ievietoti linu audekla maisiņā un ierakti zemē. Sudrablietu depozīts šobrīd ir aplūkojams jaunajā muzeja ekspozīcijā „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”.


Kājsoliņš. Bīdermeiera stilā no masīva oša koka, tapsēts ar jūraszālēm, izšūts ar vilnas dziju uz kanvas auduma.  TMR 24861


Tapete. Brūni pelēcīga toņa sīksvītroti papīra tapešu fragmenti. Augšmala noslēdzas ar 3,1 cm platu uzlīmētu greznu bordi. Noņemti no pārvaldnieka mājas bēniņu stāva sienas R galā, 40 cm no griestiem. TMR plg 7075:2


Zivju cepamā panna. Korpuss no vara skārda, gatavota Krievijā, Sanktpēterburgā, F. Zolotova fabrikā, 19. gadsimta I puse.. TMR 24871
Cigarešu kastīte. Kārbiņas apakšpusē rakstīts: "Latvijas PSR TSP Augstākās šķiras Nr. 3 cigaretes „Sigulda”. Rīgas tabakas fabrika". TMR 25088
Sudrablietu depozīts. 9. – 12. gs. Atrasts Krimuldas pagasta Raganā. TMR

Līga Kreišmane TMR Krājuma nodaļas vadītāja

    Raksti par krājumu  

Turaidas muzejrezervāts