Turaidas
muzejrezervāts

Ziemassvētku gaidīšanas laika piedāvājums skolēniem Turaidas muzejrezervātā


Dabā ir iestājies klusums un miers, un ir sācies skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Turaidas muzejrezervāts aicina skolēnus sajust patīkamu Ziemassvētku noskaņu, apmeklējot visu decembra mēnesi izglītojošās programmas „Ziemas saulgriežos pie līvu likteņa zirga”, „Ziemassvētki Turaidas muižā” un „Ziemassvētkos ciemos pie Turaidas fogta”. ZIEMAS SAULGRIEŽOS PIE LĪVU LIKTEŅZIRGA - JAUNA IZGLĪTOJOŠA PROGRAMMA SKOLĒNIEM!

Ziemas saulgrieži iezīmē laiku, kad ir visīsākā diena un visgarākā nakts. Baltijas tautu gadskārtā Ziemas saulgriežiem ir svarīga vieta, jo tas ir pagrieziena punkts, no kura Saule sāk savu atgriešanos un gaisma svin uzvara pār tumsu. Saule uz pavasari griežas ļoti lēnām, gandrīz vai mēnesi tā tikpat kā stāv uz vietas, tāpēc ziemeļu tautas šo gada tumšāko laiku aizvien uzskatījušas par neparastu un brīnumainu un tas vienmēr ticis svētīts jeb svinēts.

Turaidas apkārtni senatnē apdzīvoja divu etnosu – somugru un baltu senči. Laikam ritot, viņu gadskārtu tradīcijas satinušās vienā kamolā. Nodarbības laikā šķetināsim kamolu un iepazīsim dažas senas ziemas saulgriežiem raksturīgas tradīcijas. Kopā ar līvu sievu veiksim senus rituālus un zīlējot izzināsim līvu dievību atbildes par to, kas sagaidāms nākamajā gadā.

Mērķauditorija: 3.-9. klase Dalībnieku skaits: līdz 30 personām Cena: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes (skolēnam Ls 0.50, skolotājam – bez maksas).

Iespējama vienošanās par skolas Ziemassvētku saldumu paciņu dāvināšanu programmas gaitā.

ZIEMASSVĒTKI TURAIDAS MUIŽĀ

Turaidas smēdes radošajā darbnīcā kopā ar muzejrezervāta speciālistiem skolēni paši varēs izgatavot  dāvaniņu no dabas materiāliem, lai Ziemassvētku vakarā to paliktu zem eglītes kā pārsteigumu vistuvākajiem un vismīļākajiem cilvēkiem.

Jautrā un draudzīgā pulkā minot mīklas, zīlējot nākamā gada veiksmes un notikumus, ejot rotaļās bērni uzzinās daudz interesanta par Ziemassvētku tradīcijām. Papildus būs iespēja liet laimes pie kalēja Turaidas smēdē un, veroties ēnu atspulgos, ielūkoties nākotnē. Svētku sajūtas radīs eglītes smarža, svecīšu liesmiņas un cienāšanās ar gardām piparkūkām.

Mērķauditorija: 1.-6. klase Dalībnieku skaits: līdz 30 personām Cena: Ls 22.00 + muzeja ieejas biļete (skolēnam Ls 0.50, skolotājam – bez maksas).

Papildus piedāvājums: - Laimes liešana pie kalēja – skolēnam Ls 0.80 - Vizināšanās zirga pajūgā - Ls 20 stundā neatkarīgi no cilvēku skaita.

Iespējama vienošanās par skolas Ziemassvētku saldumu paciņu dāvināšanu programmas gaitā.

ZIEMASSVĒTKOS CIEMOS PIE TURAIDAS FOGTA

Ziemassvētku laikā aicinām skolēnus ciemoties pie Turaidas pils pārvaldnieka – fogta un izbaudīt aizraujošu lomu spēli un pārtapšanu par viduslaiku ļaudīm. Tērpjoties stilizētās augstdzimušu dāmu vai bruņinieku drānās, programmas dalībnieki iegūs zināšanas par Latvijas vēsturi 14.-16. gadsimtā un apgūs seno rakstību uz vaskotām tāfelītēm. Katrs sagatavos īpašu Ziemassvētku apsveikumu viduslaiku rakstībā, ko Turaidas fogts apstiprinās ar zīmogu un parakstu. Ziemassvētku noskaņu uzburs izpušķota eglīte, kamīna liesmas un senatnīga mūzika.

Programmas noslēgumā papildus būs iespēja kopā ar Turaidas fogtu liet laimes un uzzināt, kas gaidāms nākamajā gadā.

Mērķauditorija: 1.-12. klase ( programmai ir vairākas sarežģītības pakāpes dažāda vecuma skolas vecuma bērniem un jauniešiem) Dalībnieku skaits: līdz 30 personām Cena: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes (skolēnam Ls 0.50, skolotājam – bez maksas).

Papildus piedāvājums: - Laimes liešana – skolēnam Ls 1.00

Iespējama vienošanās par skolas Ziemassvētku saldumu paciņu dāvināšanu programmas gaitā.

Programmas lūdzam pieteikt vismaz 3 dienas iepriekš pa tālruņiem 67971402, 26572142, 26737990 vai e-pastu: izglitojosaisdarbs.tmr@apollo.lv

    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts