Turaidas
muzejrezervāts


Maijas diena Turaidā


Turaidā maijs ir īpašs svētku mēnesis, jo 10. maijā vārda dienu svin Maijas, un Turaidas muzejrezervātā tiek svinēta Maijas diena, pieminot meiteni Maiju Greifu – Turaidas Rozi - skaisto, drosmīgo un uzticīgo jaunavu, kas vairāk kā pirms 410 gadiem ar savu izvēli pierādīja, ka gods un uzticība mīlestībai ir vērtības, kuras svarīgākas par pašas dzīvību.

Mīlestības stāsts par Maijas - Turaidas Rozes - drosmīgo izvēli un uzticību mīļotajam iedvesmojis daudzas radošas personības izteikt mūzikas, dzejas un citu mākslu valodās savu cieņu, apbrīnu un godbijību viņas rīcībai un mūžsenajām vērtībām – mīlestībai un pašcieņai. Brīnišķīgi ir izveidojusies īpaša jaunlaulāto tradīcija – savā kāzu dienā mīlestību apliecināt un uzticības zvērestu viens otram dot Turaidā, vietā, kur staigājusi un mīlējusi Turaidas Roze.

Turaidas muzejrezervāts, godinot Turaidas Rozi, aicina ikvienu 10. maijā īpašā veidā izteikt mīlestības vārdus mīļotajiem, veltīt laiku sarunām un apmeklēt Turaidas Rozes piemiņas vietu senajā Turaidas Baznīckalnā.

10. maijā visām Maijām, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, tiks dāvāta bezmaksas ieeja Turaidas muzejrezervātā, kā arī ikvienam interesentam piedāvāta bezmaksas ekskursija „Baznīckalna vēsture un leģenda par Turaidas Rozi”.

Plkst. 16.00 visi mīļi aicināti pulcēties Turaidas Rozes piemiņas vietā, lai kopīgi ar Turaidas muzejrezervāta darbiniekiem aizdegtu sveces, rotātu ziediem senās liepas pakāji, noklausītos dziesmā izdziedātu leģendu par Turaidas Rozi un uzzinātu Baznīckalna vēstures stāstu.

    Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts