Turaidas
muzejrezervāts

Brēmu ģimenes pārstāvji viesojas Turaidas muzejrezervātā


Turaidas muzejrezervātā 20. jūnijā viesojās Turaidas – Lēdurgas draudzes Aijažu muižas īpašnieku un senas ārstu ģimenes pārstāvji– Hellmuts f. Brēms un viņa māsa Doroteja Vilkinsa no Vācijas.

Hellmuts f. Brēms Turaidas muzejrezervātā viesojas atkārtoti un šoreiz vizīte vairāk saistīta ar dzimtas vēstures apzināšanu. Muzejrezervāta krājumā un zinātniskajā arhīvā glabājas muzeja veikto ekspedīciju laikā iegūtās liecības, tai skaitā, arī par Aijažu muižu un Turaidas – Lēdurgas draudzi. Hellmuta f. Brēma vectēvs un vecvectēvs bijuši ārsti un aktīvi draudzes locekļi. Turaidas baznīcā izvietotajā ekspozīcijā par draudzes vēsturi pieminēts Eduards Vilhelms f. Brēms, kurš bijis Lēdurgas baznīcas priekšnieks un kopš 1836. gada pēc Turaidas un Lēdurgas muižnieku lūguma kļuvis par draudzes ārstu. E. V. f. Brēmam ir lieli nopelni lauku iedzīvotāju izglītošanā dažādos ar higiēnu un saimniecības pilnveidošanu saistītos jautājumos. Viņš ir sarakstījis divas grāmatas un daudzus rakstus latviešu un vācu valodās par lauksaimniecību. Vecvectēvu E.V. f. Brēmu cars Aleksandrs II 1864. gadā iecēla dižciltīgo kārtā pateicībā par viņa ieguldījumu tautas veselības aprūpē. Viņš ieviesa potēšanu pret bakām.

Hellmuts f. Brēms un Doroteja Vilkinsa ar lielu interesi noskatījās ekspedīcijas laikā muzeja uzfilmētos materiālus par bijušo Aijažu muižas teritoriju un ēkām, iepazina ekspozīcijas Turaidas baznīcā un pārvaldnieka vecajā dzīvojamajā mājā. No savas puses Brēmu dzimtas pārstāvji nodeva muzejrezervātam attēlus, kuros redzamas Aijažu muižas ēkas pirms to nopostīšanas.

Gunta Zaķīte Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centra vadītāja

    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts