Turaidas
muzejrezervāts


Turaidas muižas pārvaldnieka mājā pulcējās rokdarbnieces


Oktobra pēdējā svētdienas pēcpusdienā Turaidas muzejrezervāta akcijā "Izšuj kopā ar muižas pārvaldnieci!" pulcējās rokdarbnieces no Siguldas, Krimuldas un Sējas novada. Lielākā daļa no viņām jau piedalījušās muzejrezervāta rīkotajos izšūšanas krustdūrienā projektos, bet bija arī interesentes, kuras izteica vēlēšanos piedalītos līdzīgos projektos arī turpmāk.

Šajā pavasarī un vasarā vietējās iedzīvotājas brīvajos vaļas brīžos izšuva četrus krāšņus spilvenus, kas šobrīd rotā Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas sofas kabineta un dzīvojamās istabas telpās. Projekta ietvaros tapa arī smalkā rakstā darinātas rokassomiņas, kuras papildina eksponātu uzraugu tērpus, kas šūti pēc 19. gadsimta tērpu paraugiem.

Pasākuma gaitā Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja izteica pateicību akcijas dalībniecēm un iepazīsitnāja ar Siguldas pagasta kultūras nama lietišķās mākslas studijas "Vīgriezes" dalībnieci Ainu Erti, kura dalījās savās prasmēs un padomos par izšūšanas tehniskajiem noslēpumiem. Muzejrezervāta darbiniece Ingrīda Kupča, kas ir liela rokdarbniece, praktiski pamācīja krustdūriena šuvuma kreisās puses noformēšanu un sarunu gaitā tika uzdoti neskaitāmi jautājumi par izšūšanas iemaņām. Ikviena akcijas dalībniece ieguva dāvanu - rožu rakstu tehnisko zīmējumu izšūšanai, līdz ar to iedvesma izšūšanai krustdūrienā bija iegūta no jauna.

Tikšanās noslēgumā TMR galvenā speciāliste Jolanta Dukaļska klātesošos iepazīstināja ar Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas interjera ekspozīciju, īpaši pievēršot uzmanību interjera tekstīlijām. Visas pasākuma dalībnieces devās mājās iedvesmotas un izteica vēlēšanos atkal tikties pavasarī, lai dalītos ar ziemas vakaros paveikto.

Paldies par skaistajiem spilveniem Laurai Spullei, Renātei Freibergai, Sandrai Kļavai un Ingrīdai Kupčai! Paldies par īpašajām rokassomiņām Maijai Geidānei, Skaidrītei Krastiņai un Dzintrai Viļumai!

    Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts