Turaidas
muzejrezervāts


Turaidas muzejrezervātā viesojas kolēģi no Izborskas muzejrezervāta


Turaidas muzejrezervātā 13. decembrī viesojās kolēģi no Krievijas valsts vēsturiskās arhitektūras un dabas ainavas muzejrezervāta „Izborska”. Viesi no Krievijas bija liels pulks un viņu vidū bija arī Izborskas muzejrezervāta direktore Natālija Dubrovska. Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā Krievijas kolēģi tikās ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un muzejrezervāta darbiniekiem. Sirsnīgās sarunās pie tējas tases muzejnieki dalījās pieredzē, salīdzinot Turaidas un Izborskas muzejrezervātu darbību un iepazinās ar izstādi „Turaidas pilskalns. Indivīda, sabiedrības un valsts atbildība”. Turpinājumā viesi iepazīstinās ar Turaidas pili un tajā iekārtotajām ekspozīcijām, izstaigāja Dainu kalnu un Baznīckalnu, apmeklēja Turaidas Rozes piemiņas vietu.

Ar lielu atzinību tika novērtētas Turaidas pils Rietumu korpusa ekspozīcijas, īpaši izceļot veiksmīgo risinājumu informatīvo tekstu eksponēšanā, piedāvājot apmeklētājiem iespēju iegūt informāciju no kanvas auduma gatavotās grāmatiņās. Vēsturnieku un pētnieku vidū lielu uzmanību izpelnījās ekspozīcijas vizuālais risinājums, kas uzskatāmi atspoguļo Livonijas kārtu sabiedrību 16. gadsimtā. Atzinīgi tika vērtēta arī ekspozīciju pieejamība, sniedzot informāciju 4 valodās, to skaitā arī krievu valodā.

Izborska atrodas Krievijā Pleskavas apgabalā, netālu no Latvijas un Igaunijas robežas, tāpēc interesants bija fakts, ka starp Izborskas muzejrezervāta darbiniekiem ir arī somugru izcelsmes seti, kurus īpaši interesēja Turaidas muzerezervāta pētniecības tēma par Gaujas lībiešiem. Viesošanās nobeigumā Krievijas kolēģi apmeklēja Turaidas muzejrezervāta krājumu. Galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane izrādīja krātuves un iepazīstināja ar krājuma datubāzi, tās darbību un priekšrocībām.

Patīkamu emociju, bagātu iespaidu un jaunu ideju iedvesmoti viesi atvadījās un aicināja Turaidas muzejrezervāta kolēģus rast iespēju apmeklēt Izborskas muzejrezervātu.

    Aktuāli, Jaunumi  

Krievijas valsts vēsturiskās arhitektūras un dabas ainavas muzejrezervāta „Izborska” kolēģi viesojas Turaidas muzejrezervātā
Turaidas muzejrezervāts