Turaidas
muzejrezervāts

Lieldienas Turaidā

Saule kāpa augstu kalnu – Lieldienu svētki Turaidā


Sagaidot pavasari un aicinot izdzīvot senās pavasara gadskārtu tradīcijas, Turaidas muzejrezervāts pirmdien, 1. aprīlī plkst. 14.30, aicina uz Lieldienu svētkiem „Saule kāpa augstu kalnu” Turaidas muižas saimnieciskajā centrā.

Lai gan ziema vēl nepadodas un sals turpina mūs saldēt, Lieldienu svētkos tiks dziedātas saules un pavasara rotāšanas dziesmas, kopā ar muzejrezervāta speciālistiem un Siguldas folkloras kopas „Senleja” dalībniekiem pēc sentēvu tradīcijām pie lielā ugunskura tiks krāsotas olas, pušķotas un ar īpašu rituālu atvērtas šūpoles, kā arī tiks godāti paši šūpoļu kārēji, kuri visus svētku dalībniekus arī izšūpos. Lai pavasara darbi labi veiktos, tiks dzītas prom nelaimes, notiks olu ripināšanas sacensības, olu cīņas un maiņas, tiks izdejots olu krusts un notiks skriešanās ar olām, kā arī tiks izspēlēta tik iemīļotā podu sišana, kuras simboliskā nozīme slēpjas skauģu un nelabvēļu raidīto domu atvairīšanā.

Lieldienu brīvdienās būs atvērta Turaidas senā baznīca. Būs iespēja vērot pavasara atnākšanu no Turaidas pils Galvenā torņa skatu laukuma, kā arī izzināt vēsturi Turaidas pils rietumu korpusa ekspozīcijās.

Apmeklējot Lieldienu svētkus Turaidā, neaizmirstiet paņemt līdzi pūpolus vai plaucētu bērzu zariņus ar dzīpariem šūpoļu rotāšanai un krāsotu olu pāri, ko dot šūpoļu kārējiem par izšūpošanu!

 , , , , ,        Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts