Turaidas
muzejrezervāts


Turaidā maijā notiks starptautisks seminārs veltīts kultūras mantojumam, arhitektūrai un ainavai


Šā gada aprīlī un maijā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, Francijas institūts Latvijā un biedrība ICOMOS Latvija rīko semināru ciklu „Dzirde-Garša-Tauste-Redze” par kultūras mantojuma un arhitektūras nozarē aktuāliem jautājumiem: kultūrvēsturiskas ainavas nozīmi un aizsardzību, pilsētvides kvalitāti un mūsu sajūtām tās uztverē caur četrām maņām, kā arī iespējām piešķirt otru dzīvi trauslajam koka arhitektūras mantojumam, novērtējot oriģinālā materiāla priekšrocības.

Pavisam tiks organizēti pieci starptautiski semināri. Piektais noslēdzošais seminārs notiks 30. maijā Turaidas muzejrezervātā. Seminārs „Redze: kultūrvēsturiskā ainava, tās kvalitātes saglabāšana un attīstība” būs veltīts kultūrainavas aizsardzībai un kultūrvēsturiskas ainavas kvalitātes kritērijiem. Tajā būs iespēja salīdzināt Latvijas un Francijas kultūrvēsturiskās ainavas saglabāšanas politiku un pieeju ainavas aizsardzībā.

Pirmais pasākums 4. aprīlī Latvijas Radio 1.studijā „Dzirde: skaņa pilsētvidē un arhitektūrā” būs veltīts skaņai pilsētvidē, tās ietekmei uz vietas identitāti un kultūrvēsturisko vidi kopumā; skaņas izmantošanai sabiedriskās vietās un ēkās; skaņai interjerā – arhitektūrai un akustikai telpās, kas paredzētas skatuves mākslām un mūzikai, kā arī mūsu sajūtām, telpu uztverot ar dzirdes maņu.

Otrais pasākums „Garša: mūsdienu arhitektūras un kultūras mantojuma dialogs” 25. aprīlī Latvijas Mākslas akadēmijas 2 .korpusā uz diskusiju aicinās interesentus par mūsdienu arhitektūru kultūrvēsturiskā vidē, kā arī arhitektūru garšas pasaulē.

Trešais lekciju kopums „Tauste: Materiāls arhitektūras mantojuma saglabāšanā un pielāgošanā mūsdienu vajadzībām” 9. maijā Latvijas Kultūras akadēmijas atjaunotajā Teātra studiju katedrā „Zirgu pasts” vērsīs uzmanību uz tradicionālo materiālu nozīmi kultūras mantojuma saglabāšanā, bet lektori 10. maijā Kuldīgas Sinagogas Mākslas namā īpaši pievērsīsies koka arhitektūras mantojuma problemātikai, tā pielāgošanai mūsdienu dzīves kvalitātes prasībām un sabiedrības līdzdalībai tā saglabāšanā.

Lekciju cikls tiek rīkots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Latvijas Kultūras akadēmiju, Kuldīgas novada domi un Turaidas muzejrezervātu.

Visi interesenti aicināti pieteikties un uzzināt vairāk par semināru ciklu, rakstot elektroniski uz e-pastu: katrina.kukaine@mantojums.lv.

Vairāk informācijas: www.mantojums.lv www.icomos.lv www.institut-francais.lv

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts