Turaidas
muzejrezervāts


Turaidā meistars ir satikts!


No 4. aprīļa līdz 7. aprīlim vairāk nekā 100 vietās Latvijā, tajā skaitā arī Turaidā,  norit akcija „Satiec savu meistaru!" Akcija iekļaujas Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”.  Latvijā tās organizētājs ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs, aicinot nemateriālā kultūras mantojuma meistarus uzņemt pie sevis topošos mācekļus un visus interesentus, lai dalītos ar savām prasmēm un zināšanām.

Šogad akcijā piedalās arī Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar kalēju Andri Ščeglovu, un ceturtdien, 4. aprīļa pēcpusdienā Turaidas muižas smēdē pulcējās kalēja amata noslēpumus izzināt gribētāji. Viņu vidū bija gan Siguldas Jaunrades centra jaunieši, gan Krimuldas novada puiši, gan vairākas ģimenes no Jelgavas.

Smēdes ēzē kuroties gaišai liesmai, kalējs Andris Ščeglovs stāstīja par kalēja amatu senatnē, iepazīstināja ar smēdes darba rīkiem, rādīja māku kalšanā un aicināja ikvienu pamēģināt kalt un locīt dzelzi. Dažiem no vīriem izdevās izveidot, kā atzina meistars, pat itin labus krāsns kruķus. Tika kalti arī pakaviņi un naglas, kas, kā atzina puiši, bija grūtāk izdarāms nekā izlocīt krāsns rīkus. Sarunas gaitā Andris stāstīja arī par kalēja ikdienu mūsdienās un aicināja klātesošos šajā vasarā kļūt par viņa mācekļiem, apgūstot iemaņas ikdienas darbā.

Akcija „Satiec savu meistaru!” Turaidā sasniedza savu mērķi, jo vasarā kļūt par kalēja Andra mācekli pieteicās puisis no Siguldas. Lai viņam izdodas kļūt par meistaru!

Akcija „Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas pagājušajā gadā iekļauts Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Šajā laikā arī Eiropā – Francijā, Spānijā, Itālijā un citās valstīs – meistari aicina apgūt senās prasmes un zinības. Šogad „Satiec savu meistaru!” ir vēstnesis Radošās darbības nedēļai „radi!2013”, kas Latvijā notiks no 22. līdz 28. aprīlim. Nemateriālā kultūras mantojuma kopējiem tā ir lieliska iespēja arī „radi!2013” ietvaros pieteikt savas iniciatīvas un turpināt pasākumā ”Satiec savu meistaru!” īstenotās aktivitātes.

    Aktuāli, Jaunumi  

Meistara meklētāji Turaidas smēdē pie kalēja Andra Ščeglova
Turaidas muzejrezervāts