Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas pils arheoloģisko izrakumu dalībnieki. 1978. gads.

Aicina uz tikšanos Turaidas arheoloģiskās ekspedīcijas (1976. – 2000.) dalībniekus!


Turaidas pils kompleksā izpēte tika uzsākta 1976. gadā un turpinājās 25 gadus līdz 2000. gadam. Visu šo laiku arheoloģiskos izrakumus vadīja arheologs Dr. hist. Jānis Graudonis. Šogad 27. augustā skolotājam un arheologam Jānim Graudonim tiks atzīmēta 100. dzimšanas diena un, viņu godinot, notiks starptautiska konference „Pils. Arheoloģija. Muzejs. Arheologam Jānim Graudonim – 100”.

Lai atcerētos un godinātu ekspedīcijas vadītāju, satiktu bijušos arheoloģisko izrakumu biedrus, apskatītu sava un kopīgā darba rezultātus, visi bijušie ekspedīcijas darbinieki, to laiku skolēni, studenti, kuri savulaik piedalījušies arheoloģiskajos izrakumos, aicināti uz salidojumu – tikšanos 4. augustā Turaidas pilī!

Turaidas pils ekspedīcijas darbā 25 gadu laikā piedalījušies 29 ekspedīcijas darbinieki – darba vadītāji un mākslinieki, kā arī 1802 jaunieši – gan individuāli, gan organizētās skolēnu vai studentu vienībās. Arheoloģiskajos izrakumos strādāja Rīgas 31. vidusskolas, Saulkrastu vidusskolas skolēni, Latvijas Valsts Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes, Daugavpils Pedagoģiskā institūta, toreizējā Rīgas Politehniskā institūta un citu augstskolu studenti. Visvairāk pils izpētes darbos ir iesaistījušies Siguldas un tās apkārtnes skolu jaunieši – gan LOTOS vienību sastāvā, gan individuāli.

Jau vairāku gadu garumā ik pēc pieciem gadiem augustā ir rīkoti Arheologu svētki, bet Turaidas pils ekspedīcijas dalībnieku salidojums tiks rīkots pirmo reizi. Bijušie arheoloģisko izrakumu dalībnieki tiek lūgti pieteikt savu dalību zvanot pa tālruni 67971402 vai pa e-pastu: petnieciba.tmr@apollo.lv. Aicinām ziņu par šo pasākumu nodot arī citiem jums zināmajiem bijušajiem ekspedīcijas dalībniekiem, ar kuriem joprojām uzturat kontaktus.

Atcerēsimies visi kopā karstās arheologu vasaras un skatīsim laiku lokos nosargāto un pēc pētniecības darba rezultātiem atjaunoto Turaidas pili!

Egils Jemeļjanovs Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists

 , ,        Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts