Turaidas
muzejrezervāts


Vasaras saulgriežu spēks


Vasaras saulgriežu svētki Turaidā šogad pulcēja milzīgu skaitu līgotāju – svētkus visas nakts garumā izdzīvoja vairāk kā 5000 jāņabērni un svētku norises paralēli vairākās vietās vadīja ap 300 folkloras kopu dalībnieki, kas bija sabraukuši no dažādām Vidzemes pilsētām un pagastiem, kā arī no Rīgas, Latgales un Zemgales. Jāņu un saules dziesmu melodiju saskaņa, nesaskaitāmie krāšņie jāņuzāļu vainagi sievu un meitu galvās, tautastērpu daudzveidība, cilvēku lielā interese un vēlēšanās piedalīties saulgriežu svētku  rituālos un tradīcijās, savstarpējā labvēlība vienam pret otru -  it viss apliecināja to, ka saulgrieži Turaidā ir izdevušies ar svētību.

Turaidā ar katru gadu saulgriežu svētkos piedalās arvien vairāk cilvēku, pulcējot visu vecumu ļaudis, kas apliecina atziņu, ka tradicionālo svētku svinēšana, izjūtot dabas norises un esot par dalībnieku nevis skatītāju un patērētāju, sabiedrībai ir vajadzīga. Arvien vairāk cilvēku vēlas svētkos nevis tikai mieloties un sadzerties alu, bet svinēt svētkus pilnvērtīgi, latviski, pēc sentēvu tradīcijām, sajūtot rituālu nozīmi un gūstot prieku dabas un iekšējo sajūtu nakts vibrācijās. Šogad šo pārliecību par mūsu pašu mācēšanu svētkus svinēt īpaši palīdzēja radīt nodibinājums “Māras loks”, Turaidas muzejrezervāts, 21 folkloras kopas dalībnieki, kā arī zintnieki un tautas tradīciju pārzinātāji.

Šī gada vasaras īsākā nakts bija brīnišķīga. Pati daba dāvājā saulainu vakaru, siltu un pilnmēness apgaismotu nakti. Ikvienam bija iespēja iebrist pļavā, sajust zāļu smaržu, saplūkt ziedus un etnogrāfes Indras Čeksteres vadībā nopīt sev vainagu. Iemācītes no folkloras kopas “Putni” vīriem, kā gatavojamas lāpas. Bija iespēja sasmaržot piena saldo garšu, baudot acu priekšā folkloras kopu “Ore” un Ūzuleņi” sievu tikko sieto jāņu sieru. Gūt enerģiju no pirtnieku Kaijas Brisones un Jura Krauča roku spēka un zāļu slotiņu maigajiem pieskārieniem. Sasveicināties Jāņa sētā ar Turaidas muzejrezervāta saimnieci Annu Jurkāni un visu muzeja saimi. Iemācīties jēgpilni kurt Jāņu ugunskurus kopā ar Krūskopu ģimeni, dievturiem un folkloras kopu “Delve”, kas šogad tika kurti trīs enerģētiski spēcīgās vietās Jāņkalnā. Atcerēties pateikties Dievam par svētību, sajust zemes un debess spēku, sazināties ar senčiem. Redzēt, cik skaisti var sagatavot svētku norises vietas un veidot ugunskurus. Klausīties un kopīgi līgot neskaitāmas Jāņu dziesmas visas nakts garumā. Dancot līdz rīta gaismai. Sajust, cik mēs esam bagāti un spēcīgi.

Vislielākais prieks, ka mēs kopīgi – svētku rīkotāji un svētku daudzie dalībnieki ar savu attieksmi apliecinājām, ka, esot kopā tūkstošiem, - bez alus, daudzajām uzkodu teltīm un milzīgām metāla skatuvēm – mākam saulgriežu svētkus svinēt, saviļņojot savas sirdis un dodot viens otram mīlestību un prieku. Lai top gaisma Latvijā!

 , ,        Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts