Turaidas
muzejrezervāts


Māksliniekam Voldemāram Gudovskim – 85 – izstāde „Mirkļa atspulgi”


Pašā  vasaras plaukumā 14. jūlijā plkst. 15.00 Turaidas muzejrezervātā tiks atklāta mākslinieka Voldemāra Gudovska gleznu izstāde „Mirkļa atspulgi”, kurā tiks eksponēti pēdējos gados un šajā gadā radītie mākslinieka akvareļi. Šī diena būs īpaša divkārt, jo Voldemāram Gudovskim tieši 14.jūlijā ir jubileja un  mākslinieks tiks godināts 85. dzimšanas dienā.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne: „Mākslinieka Voldemāra Gudovska izstādes Turaidā vienmēr ir priecīgs notikums viņa draugiem, līdzgaitniekiem un izstāžu apmeklētājiem. Sigulda, tās skaistā daba, Gaujas senleja, tās ūdeņu atspulgi ir mākslinieka spēka un iedvesmas avoti. Akvareļos, pasteļos mēs varam ieraudzīt viņa domu pasauli izteiktu krāsās. Pasauli, kas ir gan vitalitātes pilna, gan skumji nostalģiska. Tajā ir tik daudz pārdzīvotā un saprastā par dzīves vērtībām un sakarībām, kas ietekmē cilvēku likteņus un veido mūžus. Muzeja sadarbība ar Voldemāru Gudovski ir vairāk kā 50 gadu garumā. Sadarbības rezultātu un darbu apjoms ir milzīgs. Daudzu gadu garumā V.Gudovskis ir bijis Siguldas novadpētniecības muzeja ekspozīciju mākslinieciskais autors, muzeja veidoto izstāžu iekārtotājs gan Turaidā, gan Siguldā. Lielu prieku pagājušā gadsimta 70. - 80. gados sagādājusi arī Bērnu zīmējumu festivāla organizēšana Siguldā. Voldemārs Gudovskis bija šī festivāla iniciators un festivāla radošais gars. Festivāls kopā pulcēja novada māksliniekus, veidoja aizraujošu sadarbību ar zīmēšanas skolotājiem un atklāja Siguldas novada jauno zīmētāju talantus.”

Blakus radošajam darbam mākslinieks ilgus gadus ar visu sirdi un apskaužamu enerģiju nesavtīgi veicis Siguldas pilsētas galvenā mākslinieka pienākumus, veidojis skatuves ietērpu neskaitāmām Siguldas Tautas teātra izrādēm, daudzus gadus pēc kārtas organizējis Mākslas dienas Siguldā,  mācījis zīmēšanu Krimuldas vidusskolā un Inčukalna pamatskolā, kā arī vadījis pieaugušo glezniecības studiju.

Voldemārs Gudovskis dzimis 1928 .gada 14. jūlijā Krāslavas apriņķa Dagdas pagasta «Rumakovas» ciemā, zemnieku ģimenē. 1930. gadā ģimene pārcēlusies uz Siguldu. No 1945. līdz 1946.gadam mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Profesionālo izglītību apguvis arī Tautas tēlotājas mākslas studijā pie E.Jurķeļa, N.Petraškeviča un H.Blunava. Kopš 1981. gada Voldemārs Gudovskis ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Mākslinieka iemīļotākā tēma ir ainava – gan akvareļa, gan vēlāk arī eļļas un akrila tehnikā, bet ne mazums gleznotas arī klusās dabas un portreti.

„Gudovska filozofija nemeklē sarežģītus simbolus, bet vienkārši un ar sirds siltumu nāk pie skatītāja un sasilda to ar dzimtās zemes mīlestību.(…) Mīlestība, vienkāršība un patiesība ir Gudovska mākslas kredo” - tā kolēģi raksturojis siguldietis, grafiķis Zigurds Zuze.

Izstāde "Mirkļa atspulgi" apskatāma Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē no 15.jūlija līdz 28.jūlijam.

    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts