Turaidas
muzejrezervāts


Rīgā vēstīts par Turaidas aktivitātēm 2014.gadā Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta ietvaros


Sestdien, 17.augustā, Rīgā Esplanādē Rīga 2014 radoši informatīvajā telpā Turaidas muzejrezervāta pārstāvji piedalījās Siguldas novada organizētajā pasākumā, reklamējot Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014. gada pasākumus, kas notiks Siguldas novadā, tajā skaitā arī Turaidas muzejrezervātā.

Pasākumā mākslas vēsturniece Ina Līne, tērpusies greznā 16./17.gs. tērpa atdarinājumā, rīdziniekiem stāstīja par Turaidas muzejrezervāta krājumā esošo Rīgas pirmā tipogrāfa Nikolausa Mollīna 1593.gadā veidoto grāmatu "Rīgas rātes svētku un tērpu nolikums", kura faksimila izdevums top sadarbībā ar nodibinājumu "Rīga 2014" un tiks atvērts 2014. gada 11. janvārī un būs viens no pirmajiem pasākumiem Rīga 2014 programmas ietvaros. Visu svētku laiku rīdziniekiem bija iespēja iepazīties ar informāciju par grāmatu un izmēģināt prasmes rakstībā uz vaska tāfelītēm, kā to darījuši 16. gadsimtā.

Turaidas muzejrezervātā esošais grāmatas "Rīgas rātes svētku un tērpu nolikums" eksemplārs ir vienīgais šobrīd zināmais grāmatas eksemplārs, kas saglabājies līdz mūsdienām, un līdz ar to ir unikāls Latvijas grāmatniecības vēstures un kultūrvēstures liecinieks. Grāmata atklājas kā nozīmīgs vēstures avots un kā grāmatniecības mākslas paraugs. Tajā raksturota Rīga un tās pilsoņi, kā arī politikas, modes un sadzīves savstarpējās attiecības 16. gadsimtā.

Otrs nozīmīgs pasākums, kas iekļauts Rīga – 2014 programmā, ir vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā, kas jau tradicionāli tiek svinēti 21.jūnijā – gada visīsākajā naktī. Turaidas muzejrezervāta pārstāvji kopā ar Siguldas folkloras kopas „Senleja” dalībniecēm, skanīgi līgojot Jāņu dziesmas, daudzināja latviskās tradīcijas un ļāva sajust augustā pašā Rīgas sirdī saulgriežu burvību. Saulgriežu svētkos Turaidā tiks izdzīvotas senās saulgriežu tradīcijas – vīrišķā un sievišķā spēka vairošana,  sētas pušķošana, vainagu vīšana, siera siešana, tautasdziesmu dziedāšana, tiks vadīti saules pavadīšanas un uguns rituāli, dejoti senie danči, notiks raganu dzīšana, tiks dziedātas spēka dziesmas, rīta pusē notiks rasas vākšana un saules sagaidīšana Dainu kalnā. Vasaras saulgriežu svētkus Turaidas muzejrezervāts katru gadu rīko sadarbībā ar nodibinājumu „Māras loks” un kā sarunā atklāja vien no „Māras loks” dalībniecēm, svētku režisore Agnija Saprovska, - nākošā gada saulgriežu galvenais akcents Turaidā būs – pāra spēka un gaismas pārspēka daudzināšana.

Kā jau zināms, Sigulda nākošajā gadā būs partnerpilsēta Rīgai, kas 2014. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Siguldā notiks septiņi festivāli: Mākslas un līdzdalības festivāls Nature. Urban. Future., Ziemas festivāls vienlaikus ar Latvijas Ziemas olimpiādi, festivāls bērniem „Izlaidums Brīnumskapī”, Vasaras saulgriežu svētki Turaidā, festivāls Kremerata Baltica, Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki un Dabas koncertzāle. Svētku 2014. gada programmas pasākumā tika stāstīts arī par Turaidas pils 800gadi un rekonstruēto Siguldas pils kompleksu, kurā attīstītās vide radošai uzņēmējdarbībai. Pasākuma ietvaros apmeklētāji varēja apgūt Siguldas spieķīšu izgatavošanas prasmes un darboties papīra dizaina darbnīcā „Viktora vēstules”. Kā īpašs pārsteigums pasākumā bija sniegs, kuru siguldieši bija atveduši no jaunās Laurenču sporta un aktīvās atpūtas trases, kas tiks atvērta jau šī gada rudenī. Paralēli notiekošajam uz skatuves ikviens pasākuma apmeklētājs varēja saņemt pasākuma programmu un iemēģināt prasmi īpaši izveidotajā Siguldas stendā, kas līdz pat septembrim atradīsies Esplanādes atvērtajā birojā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts