Turaidas
muzejrezervāts

Saules pulkstenis, atrasts Turaidas pils arheoloģisko izrakumu laikā 1981. gadā

Turaidā notiks Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas Ģenerālā Asambleja


Augusta pēdējā nedēļā, 28.-30.augustā, Turaidas muzejrezervātā notiks Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas 23. Ģenerālā Asambleja. Šajā gadā Ģenerālo Asambleju tika nolemts rīkot Turaidas muzejrezervātā, apvienojot to ar dalību Turaidas muzejrezervāta un LU Latvijas vēstures institūta organizētajā starptautiskajā konferencē „Pils. Arheoloģija. Muzejs. Arheologam Jānim Graudonim – 100”.

Pirmajā pasākuma dienā 28. augustā Ģenerālās asamblejas dalībniekiem plānota darba sanāksme un iepazīšanās ar Turaidas muzejrezervātu, kā arī dalība tikko izdotā kataloga „Turaidas pils 16. – 18. gs. krāsns keramika” atvēršanā. Asamblejas dalībniekus ar uzrunu sveiks Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Ar Turaidas muzejrezervāta darbību, mērķiem un attīstību iepazīstinās Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne. Par starptautiskās sadarbības pieredzi viduslaiku vēstures pētniecības jautājumos stāstīs Cēsu vēstures un mākslas muzeja galvenais speciālists Gundars Kalniņš. Nākamajā dienā, asociācijas pārstāvji piedalīsies starptautiskajā konferencē, kurā ziņojumus lasīs arī vairāki kolēģi no asociācijā pārstāvētajām pilīm. Noslēguma dienā dalībnieki dosies iepazīšanās braucienā uz Āraišu arheoloģisko muzejparku un tiksies ar kolēģiem no Cēsu pils.

Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācija dibināta 1991. gada 20. jūlijā Malborkas pilī Polijā. Asociācijas darbības mērķis ir popularizēt sadarbību un attīstīt izpratni par  kultūras mantojuma nozīmīgumu Baltijas jūras reģionā, kā arī veidot sadarbības tīklu un apmainīties ar pieredzi līdzīgu piļu un muzeju kolēģu starpā. Asociācijas darbības galvenie pamatprincipi ir izteikti sešos vārdos - izpēte, izglītošana, restaurācija, menedžments, mārketings, tūrisms. Sabiedrības uzmanības piesaistīšanai un iepazīstināšanai ar asociācijas dalībniekiem ir jau izdotas divas grāmatas „Castles Around the Baltic Sea” – 1994. gadā un 2013. gadā. Jaunākajā izdevumā deviņas Baltijas jūras reģiona valstis pārstāv 48 pilis muzeji, kas ir Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas dalībnieki. To skaitā ir arī Turaidas muzejrezervāts.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts