Turaidas
muzejrezervāts

Zināmi šī gada ātrākie Turaidas pils ziņneši


Nu jau tradicionāli Turaidas Pils dienas ietvaros, pirmās augusta svētdienas pievakarē Turaidā pulcējas sportiski noskaņoti jauni un jau pieredzējuši sprinta skrējēji, lai sacenstos par ātrākā Turaidas pils ziņneša titulu, veicot skrējienu Turaidas pils Galvenajā tornī. Šogad, 4. augustā, spītējot karstumam, skrējienā „Ātrākais ziņnesis” piedalījās 65 dalībnieki. Vispirms tika noskaidroti uzvarētāji katrā vecuma grupā, pēc tam septiņi ātrākie kungi un sešas žiglākās dāmas sacentās finālskrējienā par tituliem „Ātrākais ziņnesis” un „Ātrākā ziņnese”.

Šī gada sprinta skrējiena uzvarētājs ir Kristaps Stefans, kurš kļūstot par V16 grupas uzvarētāju, ieguva arī šī gada titulu "Ātrākais ziņnesis”. Pirmajā skrējienā viņš uzskrēja Turaidas pils tornī  34 sekundēs, bet finālā savu rezultātu uzlaboja vēl par vienu sekundi, vairāk kā 100 pakāpienus uzveicot 33 sekundēs. Otrs ātrākais finālā bija Jānis Novikovs (V30) ar rezultātu 34 sekundes, trešo labāko rezultātu - 37 sekundes - sasniedza trīs skrējēji: Žanis Vārna (V20), Niks Ermansons (V16) un Mareks Kairis (V40).

Dāmu konkurencē gan pirmajā skrējienā, gan finālā ātrākā bija Siguldas Sporta skolas Vieglatlētikas nodaļas trenere Gunta Blūmiņa, abas distances veicot vienādi ātri - 40 sekundēs. Dāmu grupā otro ātrāko rezultātu - 41 sekunde - finālā uzrādīja divas skrējējas: Kristīne Vārna un Elīna Štrausa. Interesanti, ka arī pirmajā skrējienā abām bija identisks rezultāts - 41 sekunde, tas ļāva Kristīnei izcīnīt 1.vietu S18 grupā, bet Elīnai deva uzvaru S20 grupā.

Rekords skrējienam 38 m augstajā Turaidas pils Galvenajā tornī joprojām ir 32 sekundes. Tas pieder Aināram Rukkalnam, kurš tik ātri Turaidas pils tornī uzskrēja 2010. gadā. Šogad tas netika pārspēts, bet, kas zina, varbūt jau nākošajā gadā, Turaidā ieradīsies vēl žiglāki skrējēji.

Skrējiens Turaidas tornī bija otrais posms skrējienu seriālā "Sigulda UP CUP". Pirmais posms bija Serpentīnceļa skrējiens, trešais skrējiens plānots Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē 31.augustā. Skrējēji, kas piedalās visos trīs posmos, cīnās par vērtīgām kopvērtējuma balvām.

Skrējienu Turaidas tornī organizēja Siguldas novada domes Sporta pārvalde sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu un sporta biedrību „A2”. Vērtīgas un garšīgas balvas bija sagādājuši veikals "Sport2000", maiznīca SIA "Flora" un SIA "Siguldas minerālūdens". Sacensības vadīja galvenais tiesnesis Kaspars Kārkliņš.

Sveicam „Ātrāko ziņnesi 2013” Kristapu Stefanu un „Ātrāko ziņnesi 2013” Guntu Blūmiņu!

    Aktuāli, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts