Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja

13. septembris – Eiropas kultūras mantojuma diena Turaidā


Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas iekšskats - zāle

Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas iekšskats - zāle

Katru gadu septembra otrajā nedēļā Latvijā un citās Eiropas valstīs notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas, kurās tiek popularizēts kultūras mantojums. Latvijā tās organizē Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar daudzām kultūras iestādēm. 2013. gadā Eiropas kultūras mantojuma dienu izvēlētā tēma ir -  „Skolas kultūras pieminekļos”, pievēršot uzmanību skolām un citām izglītības iestādēm, kas atrodas kultūras pieminekļos vai kultūrvēsturiski vērtīgās ēkās.

Šogad 13. septembrī Turaidas muzejrezervāts Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros aicina un piedāvā bezmaksas ekskursiju „Vēstures skola kultūras piemineklī” Turaidas muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamā mājā. Mājas pirmajā stāvā eksponēta neparasta interjera ekspozīcija, kas ļauj iztēloties muižas pārvaldnieka ikdienas dzīvi 19. gadsimta pirmajā pusē, vadot muižas darbus un esot par gudru starpnieku starp zemniekiem un muižas īpašnieku - muižnieku. Ekspozīcija, kas ir daļa no Turaidas vēsturiskā centra tūkstošgades stāsta, vēsta par pārvaldnieka - 19. gadsimta pirmās puses lauku vidusšķiras pārstāvja - dzīvesveidu, darba vidi un vērtību sistēmu saimniecisko un sociālo pārmaiņu laikā Vidzemē.

 

Ekskursijas 13. septembrī sāksies plkst. 11.00, 13.00 un 15.00. Interesentiem vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 29384512 vai 26572142.

Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas iekšskats - manteļskurstenis

Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas iekšskats - manteļskurstenis

Izvirzot skolas par galveno tēmu Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā 2013. gadā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija aicina veicināt iniciatīvu īpaši bērnu un jauniešu vidū izzināt savu vidi un vērtības savā tuvumā, šogad īpaši pievēršot uzmanību skolām, kas atrodas kultūrvēsturiski vērtīgos objektos. Skolu izvietojums kultūras pieminekļos bieži tiek uztverts kā apgrūtinājums, tomēr ir skolas, kas šo situāciju uztver kā priekšrocību bērnu radošuma un pozitīvās domāšanas attīstīšanai. Izglītības aktivitātes kultūras mantojuma jomā ir veids kā piešķirt jēgu nākotnei, rosinot izprast pagātni, tādēļ Turaidas muzejrezervāts ik gadu aktīvi piedalās Eiropas kultūras mantojuma dienu norisēs, sniedzot iespēju interesentiem bez maksas izzināt vēstures un kultūras mantojuma bagātības Turaidas vēsturiskajā centrā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts