Turaidas
muzejrezervāts

Kataloga „Turaidas pils 16.-18. gs. krāsns keramika” atvēršanas svētki


Turaidas muzejrezervātā, 28. augusta pēcpusdienā, notika kataloga „Turaidas pils 16.-18. gadsimta krāsns keramika” atvēršanas pasākums. Pasākumā bija pulcējušies pētnieki, mākslas vēsturnieki, Latvijas muzeju pārstāvji, kultūras mantojuma interesenti un Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas biedri.

Svētku uzrunā Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne pateicās par sadarbību mākslas vēsturniecei, dr.hist. Ievai Osei, kura ir kataloga sastādītāja, sadarbības partneriem no Latvijas vēstures institūta apgāda, Rīgas tehniskās universitātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniekiem profesores Līgas Bērziņas –Cimdiņas vadībā, restauratoriem, māksliniekiem, zīmējumu autoriem, fotogrāfiem un īpašu pateicību veltīja Turaidas pils arheoloģiskās ekspedīcijas vadītājam no 1976. līdz 2000. gadam -  Jānim Graudonim (1913 – 2005), kura vadītās Turaidas pils arheoloģiskās ekspedīcijas rezultātā Turaidas pils krāsns podiņi un to lauskas tika atrastas un nodotas muzeja krājumā.

LU Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis savā uzrunā uzsvēra, cik svarīgi ir ne tikai izzināt vēsturi, bet arī to pētīt, sistematizēt un nodot sabiedrībai šī pētniecības darba rezultātus, veicot šo izziņas darbu sadarbojoties dažādu nozaru pārstāvjiem. Latvijas vēstures institūta apgāda redakcijas vadītāja Līga Lapa pateicās muzejrezervātam par uzticēšanos un labo organizatorisko sadarbību kataloga tapšanā. Rīgas tehniskās universitātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta ķīmiķe profesore Līga Bērziņa –Cimdiņa savā runā pateicās par iespēju pētīt Turaidas pils māla izstrādājumu ķīmisko sastāvu un izteica cerību turpināt darbu pie Turaidas pils māla priekšmetu izpētes. Siguldas novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte pauda atzinību par paveikto, uzteicot Turaidas muzejrezervāta darbības augstās kvalitātes uzstādīto latiņu un klātesošajiem minēja, ka šī kataloga atvēršana ir kā viens no pirmajiem Siguldas kā „Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014” sadarbības partneres kultūras soļiem pasākumu programmā.

Pasākuma laikā tika atklātas arī Turaidas muzejrezervāta sagatavotās izstādes „Krāsns podiņi – senlaiku bilžu enciklopēdija” un „Turaidas pils vēsture Turaidas arheoloģiskās ekspedīcijas (1976 – 2000) zīmējumos”. Atklāšanas viesi varēja iepazīties arī ar izstādi „Skolotājs un arheologs Jānis Graudonis (1913 – 2005), noklausīties Ievas Oses sagatavoto referātu „Ieskats  Turaidas pils krāsns keramikā”, kā arī gidu pavadībā iepazīties ar ekspozīcijām Turaidas pilī.

    Aktuāli, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts