Turaidas
muzejrezervāts


Zelta lapu laika piedāvājums Turaidas muzejrezervātā


Pamazām ir atnācis rudens, kad daudzi sarosās, lai apmeklētu Turaidu, iepazītu vēstures stāstus un baudītu krāšņās ainavas, kas paveras no Turaidas pils galvenā torņa skatu laukuma, vērojot Gaujas senieleju. Turaidas muzejrezervāts oktobrī apmeklētājiem piedāvā vairāk kā 35 ekspozīcijas, kas vēsta par Turaidas vēsturiskā centra tūkstošgades kultūrvēsturisko mantojumu un notikumiem. Apmeklētājiem katru dienu bez brīvdienām atvērta viduslaiku pils, senā koka baznīca, muižas saimnieciskā centra ēkas – smēde, ratnīca, pirtiņa, zivju pagrabs un ratnīca, kurās eksponēti senie priekšmeti un vēstījumi par nozīmīgiem notikumiem laiku lokos. Sasmaržot, sajust un saredzēt rudens košo lapu birumu vislabāk iespējams, izstaigājot dabas takas, kas savieno Dziesmu dārza paleju ar Dainu kalnu, kur rīta un vakara miglā raugoties, iespējams nojaust veļu laika sākumu un, Induļa Rankas veidotās skulptūrās veroties, ir iespēja apzināties latviešu tautasdziesmu dižumu.

Turaidas muzejrezervāta piedāvājumu iespējams iepazīt arī zinošu gidu vadībā latviešu, krievu, angļu un vācu valodā. Skolēnu grupas aicinātas uz muzeju ne tikai ekskursijās, bet arī aizraujošās muzeja izglītojošajās programmās. Interaktīvās programmas veidotas tā, lai papildinātu zināšanas par tēmām, kuras tiek apgūtas mācību procesā. Skolēniem iespējams pašiem gatavot māla ķieģeļus programmā „No kā būvēta Turaidas pils?”, iepazīt otras Latvijas pamattautas – lībiešu – kultūras mantojumu programmā „Ko lems līvu likteņzirgs?”, apzināt latviešu garīgās pamatvērtības programmā „Ienāc tautasdziesmu pasaulē!” u.c.. Skolēnu vispieprasītākās  programmas šoruden ir „Ciemos pie Turaidas fogta”, Uzvārdu došana Vidzemē” un orientēšanās spēle „Tūkstošgades stāsts”.

Muzejrezervāta apmeklētāju centra pagrabiņā darbojas kafejnīca „Mr. Biskvīts”, kas jau ir kļuvis populārs muzeja apmeklētāju vidū savu garšīgo kūku un smalkmaizīšu dēļ, savukārt, pils pagalmā ikviens var iemēģināt roku šaušanā ar loku. Zelta lapu laikā oktobra divu pirmo nedēļu nogalēs Turaidas smēdē darbosies kalējs, savukārt pils pagalmā tiks ceptas arī gardas pankūkas un notiks citas aktivitātes.

Svētdien, 6. oktobrī plkst. 15.00 ar skaistām melodijām visus priecēs Siguldas pagasta kultūras nama pūtēju ansamblis „Sigulda” diriģenta Jāņa Raslava vadībā. Baudiet zelta rudeni Turaidā!

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts