Turaidas
muzejrezervāts

4. aprīlī akcija „Satiec savu meistaru!” Turaidā


No 4. līdz 6. aprīlim vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”, kuru organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar kultūras institūcijām un amatniekiem. Turaidas muzejrezervātā akcijas ietvaros 4. aprīlī plkst. 9.00 un  plkst. 15.00 – 17.00 Turaidas smēdē savās prasmēs un zināšanās dalīsies kalējs Andris Ščeglovs, kurš vairāk kā 20 gadus ir krājis pieredzi vīrišķīgajā amatā. Rīta agrumā pie viņa jau pieteikušies viesoties Turaidas pamatskolas skolēni, pēcpusdienā ir aicināts ikviens interesents.

Tikšanās laikā Andris Ščeglovs izrādīs seno smēdi, iepazīstinās ar kalēja darba rīkiem, stāstīs par tradicionālo amatniecību, kalēja amata noslēpumiem un savu pieredzi, kā arī rādīs savas prasmes kalšanā. Ikviens dalībnieks arī pats varēs izmēģināt spēkus, izkaļot naglu vai kopīgiem spēkiem izveidojot kādu lielāku dzelzs priekšmetu.

Turaidas kalējs Andris Ščeglovs par kalēju sācis strādāt pirms vairāk kā 20 gadiem, pirmās praktiskās iemaņas gūstot pie sava sievas tēva Tautas daiļamata meistara Straupes kalēja Daiņa Mežanča. Kā pastāstīja Andris, viņš zināšanas daudzējādā ziņā apguvis kā senatnē – pats daudzkārtīgi izmēģinot citur redzēto, mācoties darbībā, klausoties pieredzējušu kalēju padomos, apgūstot zināšanas pašmācības ceļā, ne tikai mācoties no grāmatām. Nu jau vairāk kā 15 gadus Andris ir Turaidas kalējs un pastāvīgi ir sastopams Turaidas muižas smēdē. Andris ir ne tikai labs amatnieks, bet arī labs stāstnieks, kurš, tiekoties ar  muzejrezervāta apmeklētājiem, dalās pieredzē un interesentiem ļauj izmēģināt kalēja prasmi pašiem. Andra darinātie metālkalumi ir īpaši, jo tos radot, daudz tiek kalts tā, kā tas darīts senatnē, neizmantojot rūpnieciskas sagataves, gatavas preses, štances utt. Andra kaltie metālkaluma dekoratīvie elementi rotā daudzas mājas, to skaitā arī atjaunotās Turaidas muižas saimnieciskā centra ēkas, kā arī Turaidas pils ēkas, – rietumu korpusa grīdās vien iestrādātas 6000 Andra kaltās naglas.

Kalēja amats ir sens. Kalējs ieguvis pat mītiska tēla veidolu, jo viņa rokās ar uguns palīdzību metāls pārvēršas noderīgā lietā. Pētījumi liecina, ka jau 11. gadsimtā metālapstrādes darbarīki veidoti tik augstā attīstības pakāpē, ka to formas saglabājušās gandrīz bez izmaiņām līdz 19. gadsimtam. Kalēji cauri laikam kaluši gan aizsardzībai nozīmīgus ieročus un to detaļas, gan sadzīvei noderīgas lietas, gan spējuši veidot mākslas darbus, kas apvieno gan praktiskas, gan estētiskas vērtības. Muižas laikā kalējs bija amatnieks, kam bija jānokaļ „muižas tiesa”, pēc tam viņš par atlīdzību varēja izgatavot arī zemniekiem nepieciešamos priekšmetus. Arī mūsdienās kalēja amats nav izzudis. Katrā novadā ir vīri, kas pārzina seno arodu un ir gatavi dalīties savā pieredzē, aicinot kļūt par mācekļiem un amata pārmantotājiem.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktā projekta „Tradicionālo prasmju skola” turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas. Aizvadītajos gados „Satiec savu meistaru!” apmeklējuši vairāk nekā 10 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un ik pavasari akcija Latvijas sabiedrībā kļuvusi par gaidītu notikumu.

Pieteikšanās dalībai akcijā Turaidā pa tālr. 26572142 vai e-pastu: san.tmr@apollo.lv
    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts