Turaidas
muzejrezervāts


Akcija „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”. 7. stāsts – Turaidas pils sveču grieztnes


Sveces dakts apgriešana

Sveces dakts apgriešana

Turaidas muzejrezervāts turpina akciju „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”, kas notiks visa gada garumā. Akcijas mērķis ir aicināt muzeja apmeklētājus pievērst uzmanību senlietām, kas atrastas pilī vai attaino pili un ar to palīdzību atklāt aizraujošus stāstus, kas vēsta par Turaidas pils astoņu gadsimtu garo vēsturi. Visa gada garumā reizi divās nedēļās tiks izcelts kāds īpašs priekšmets Turaidas pils ekspozīcijās, par kuru būs iespēja uzzināt plašāku informāciju.

Kā atzinības balvu par priekšmeta atrašanu un iepazīšanu, ikviens muzeja apmeklētājs saņems īpašo akcijas uzlīmi. Turaidas pils sveču grieztnes.

Sveces viduslaikos bija dižciltīgo un bagāto priviliģēja. Tās ievietoja pie griestiem piestiprinātā lukturī vai dažāda veida pārnēsājamos svečturos. Latvijas teritorijā sveces sāka izmantot mūra pilīs – tātad ar 13. gadsimtu. Arī Turaidas pils telpas agros rītos un vēlos vakaros pildīja sveču gaisma. Par to liecina arheoloģiskajā izpētē atrastie dzelzs un  māla svečturi, kā arī sveču dakts apgriešanai un nodzēšanai paredzētās īpašās šķēres jeb sveču grieztnes. No parastajām šķērēm tās atšķiras ar metāla kārbiņu, kas piestiprināta pie viena no asmeņiem. Kārbiņa ir neliela, pusapaļa  vai četrstūveida tvertne. Tā paredzēta nogriezto dakts galu uztveršanai, lai tie nenokristu uz grīdas un neizrasītu ugunsgrēku.

Sveču grieztnes ar dekoratīviem rokturiem un ovālu kārbu. Atrastas Turaidas pilskalna rietumu nogāzē

Sveču grieztnes ar dekoratīviem rokturiem un ovālu kārbu. Atrastas Turaidas pilskalna rietumu nogāzē

Masīvās sveču grieztnes ar kvadrātveida kārbu. Atrastas Turaidas pils ziemeļu priekšpilī

Masīvās sveču grieztnes ar kvadrātveida kārbu. Atrastas Turaidas pils ziemeļu priekšpilī

Sveču uzmanīšana un izdzēšana pirms gulētiešanas bija viens no pils sardzes vai citu kalpotāju ikvakara pienākumiem, jo aizmirsta degoša svece ir ugunsbīstama.  No 15. gadsimtā izdotiem iekšējās kārtības noteikumiem bīskapa rezidencē Prūsijā zināms, ka virtuves pārziņa pienākums bija „nokārtot apgaismojumu pilī – kroņlukturī iedegt gaismu no rīta pulksten četros, līdzīgi vakarā vakariņu laikā jārūpējas par apgaismojumu pie galdiem”.

Turaidas pilī atrastas vairākas sveču grieztnes un to fragmenti. No arheoloģiskās izrakumu vadītāja Jāņa Graudoņa pētījumiem zināms, ka tās lietotas arhibīskapa un viņa kalpotāju telpās 13.-15. gadsimtā. Divas Turaidas pils sveču grieztnes aplūkojamas ekspozīcijā „Turaida Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.-16. gs.” . Sveču šķērēm ar pusapaļu kārbiņu ir dekoratīvi, figurāli izlocīti rokturi. Otras grieztnes ir vienkāršākas, masīvākas un garākiem rokturiem. Tām ir kvadrātveida    atgriezumu uztveres kārbiņa.

Sveču grieztnes lietotas ne tikai viduslaikos, bet arī 17.-19. gadsimta pilīs un muižu kungu mājās.  Laika gaitā vairākkārt mainījušas savu izskatu, tās uzticīgi kalpojušas cilvēkiem līdz pat elektriskā apgaismojuma ienākšanai telpās.

Ligita Beitiņa, TMR galvenā speciāliste
    Turaidas pilij 810  

Turaidas muzejrezervāts