Turaidas
muzejrezervāts


Akcija „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”. 9. stāsts – viduslaiki svečturi Turaidā


Turaidas muzejrezervāts turpina akciju „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”, kas notiks visa gada garumā. Akcijas mērķis ir aicināt muzeja apmeklētājus pievērst uzmanību senlietām, kas atrastas pilī vai attaino pili un ar to palīdzību atklāt aizraujošus stāstus, kas vēsta par Turaidas pils astoņu gadsimtu garo vēsturi. Visa gada garumā reizi divās nedēļās tiks izcelts kāds īpašs priekšmets Turaidas pils ekspozīcijās, par kuru būs iespēja uzzināt plašāku informāciju.

Kā atzinības balvu par priekšmeta atrašanu un iepazīšanu, ikviens muzeja apmeklētājs saņems īpašo akcijas uzlīmi.

Turaidas pils svečturi ekspozīcijā „Turaida Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.-16. gs.”

Turaidas pils svečturi ekspozīcijā „Turaida Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.-16. gs.”

Viduslaiki svečturi Turaidā Sveces telpu apgaismošanai Eiropā sāktas lietot vismaz kopš 2. gadsimta. To apliecina arheoloģiski atrastās sveces un sveču turētāji. Latvijā senākos svečturus arheologi konstatējuši teritorijas dienvidrietumu daļā – Kokneses, Lokstenes, Mežotnes un Talsu pilskalna 12./13.gadsimta slāņos. Talsu pilskalna svečturis atrasts telpā, kur iespējams bijusi sena dziednīca.

Sākot ar 13. gadsimtu, primitīvi dzelzs svečturi izmantoti mūra pilīs jau visā Latvijas teritorijā, tai skaitā arī Turaidā. Viduslaiku svečturi ir vietējo kalēju izstrādājumi, kuru forma ir samērā līdzīga visā Eiropā un paliek nemainīga vairākus gadsimtus. Svečturi sastāv no griezumā apaļa vai  četrstūraina iedzītņa un vienas vai vairākām sveču ligzdām. Iedzītnis paredzēts svečtura iestiprināšanai koka sienā, galda virsmā vai speciālā statīvā.

Turaidas pils svečturi ar iedzītni.

Turaidas pils svečturi ar iedzītni.

Turaidas pils arheoloģiskajā izpētē atrasti vairāk nekā 20 dzelzs svečturi ar iedzītni. Tie visi paredzēti vienas sveces ievietošanai. Svečturi kalti no lāpstveida dzelzs plāksnītes, kuras platākais gals salocīts cilindriskā vai konusveida sveču ligzdā, bet no šaurākā gala izveidots iedzītnis. Visi Turaidas svečturu iedzītņi ir griezumā četrstūrveida. Lielākā daļa no tiem ir taisni, tātad domāti iestiprināšanai horizontālā virsmā. Taču ir arī vairāki svečturi ar taisnā leņķī saliektiem iedzītņiem, kurus iespējams iedzīt sienā vai citā vertikālā plaknē. Laika gaitā svečturiem radušies korozijas bojājumi, tāpēc to sākotnējos izmērus noteikt nav iespējams. Saglabājušies svečturi ir dažāda lieluma – no 6,2 līdz 14 cm gari un paredzēti gan tievu, gan apjomīgāku sveču turēšanai. Sveču ligzdas izmēri liecina, ka Turaidas sveču vidējais diametrs bijis no  2,4 līdz 3 cm.

Turaidas pils arheoloģiskajā izpētē atrasti arī citi viduslaiku telpu apgaismošanas priekšmeti – māla svečturi, skalturi un eļļas lampiņas.

Izmantotā literatūra: 1)      Jānis Graudonis. Turaidas pils II. Atradumi. Turaidas muzejrezervāts, 2003 – 16.lpp. 2)      Ādolfs Karnups. Izrakumi Talsu pilskalnā 1936. gadā // Senatne un Māksla. 1937 II 3)      Agris Dzenis. Tukuma miests viduslaikos // www. failiem.lv 4)      Hilke Elisabeth Saggau „Mittelalterliche Eisenfunde aus Schleswig“, Wachholtz Verlag,  Neumünster ,  2000 Text S.13 & Abb.4 Nr.2&3 S.15

Ligita Beitiņa, TMR galvenā speciāliste

 , ,        Aktuāli, Jaunumi, Turaidas pilij 810  

Turaidas muzejrezervāts