Turaidas
muzejrezervāts

Notiek muižas vagara mājas klēts restaurācijas darbi


Pavasarī  pēc pētniecības darba rezultātiem, kas veikti sadarbībā ar ekspertiem etnogrāfiem Mārtiņu Kuplo un Uģi Niedri, uzsākta  Turaidas muižas vagara mājas klēts restaurācija.

Vagara mājas klēts atrodas Turaidas vēsturiskajā centrā. Tā būvēta 1901. gadā kā divdaļīga guļbaļķu konstrukcijas klēts kompleksā ar galveno tai piederīgo muižas vagara māju. Turaidas muižas vagara mājas klēts ir viena no autentiskām Turaidas muižas kompleksa ēkām. Klēts ir maz pārbūvēts 20. gadsimta sākuma celtniecības piemineklis, kurš saglabājis gan celšanas laika (1901.) apjomu (izņemot jumtu) un konstrukcijas (sienas, daļēji jumta konstrukcijas u.c.), gan virkni sākotnējo būvelementu (piemēram, durvju vērtnes).

Muižas vēsturiskajam ansamblim piederīga ir ne vien vagara mājas klēts, bet arī to ietverošā teritorija, ko jau vēsturiski veidojis košumdārzs mājas austrumu pusē (priekšpusē) un abu ēku iedzīvotāju apsaimniekots augļu – sakņu dārzs ēkas rietumu pusē.

Vagara mājas klēts restaurācijas mērķis ir izcilas koka arhitektūras ēkas saglabāšana, turpinot Turaidas muižas saimnieciskās apbūves kompleksa restaurāciju.

Restaurācijas darbu būvprojektu vada SIA „Arhitektes Ināras Caunītes birojs”, restaurācijas darbus veic SIA „Balga”, kam ir liela pieredze seno koka ēku restaurācijā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts