Turaidas
muzejrezervāts


Izstāde „Sāmu amatniecība un dizains” Turaidas muzejrezervātā


Turaidas muzejrezervātā muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē no 7. jūnija līdz 30. augustam tiks eksponēta Zviedrijas Kalnu un sāmu muzeja „Ajtte” un Sāmu amatniecības fonda „Sami Duodi”  no Jokmokas Zviedrijā sagatavotā izstāde „Sāmu amatniecība un dizains”. Izstādes veidotājas ir Zviedrijas Kalnu un sāmu muzeja „Ajtte” pārstāve Sunna Kuoljoka un Zviedrijas Sāmu amatniecības fonds „Sami Duodi” amatniecības eksperte Sanna Larssona.

Sāmi tāpat kā Gaujas lībieši pieder pie somugru valodu saimes, tāpēc aizraujoši būs iepazīt sāmu dzīvesziņu un kultūru, kas saglabāta līdz mūsdienām.

Izstādē būs apskatāmi sāmu amatnieku darināti oriģināli priekšmeti, fotogrāfijas un iegūstama informācija par sāmu tautas kultūru. Sāmu amatniecības priekšmeti un mākslas darbi radīti, balstoties uz sāmu tautas tradīcijām un domāšanas veidu, izmatojot sāmu tradicionālos rakstus un krāsas. Sāmu amatniecībā tradicionāli tiek izmantoti tādi materiāli kā rags, koks, saknes un āda, tāpat arī alva, misiņš un sudrabs, taču šodien, tāpat kā agrāk, amatnieki apgūst arī jaunus materiālus, kas tiem ir pieejami.  Izstādē būs iespēja iepazīt arī priekšmetu gatavošanas tradicionālās tehnikas un paņēmienus.

Sāmi apdzīvo teritoriju, ko sauc par Lapzemi. Sāmi („samit” vai „samek” - "purva cilvēki"), agrāk saukti arī par lapiem, ir Ziemeļeiropas galējo ziemeļu pamatiedzīvotāji un ir saglabājuši ļoti senu kultūras mantojumu, kas tos vieno arī ar Latvijas pirmiedzīvotāju kultūru. Sāmu valodas dialektos runājošie dzīvo Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas un Krievijas ziemeļu teritorijās.

Turaidas muzejrezervāta viena no pētniecības tēmām ir Gaujas lībiešu kultūras mantojums. Gaujas lībieši tāpat kā sāmi pieder pie somugru valodu saimes, tāpēc jau vairāku gadu garumā Turaidas muzejrezervāts sadarbojas ar Zviedrijas Kalnu un sāmu muzeju „Ajtte”, pētot kopējo un atšķirīgo somugru tautu kultūras mantojumā.

Izstādes atklāšana 6. jūnijā plkst. 15.00. Izstāde Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā atvērta no 7. jūnija līdz 30. augustam katru dienu no 10.00 līdz 18.00.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts