Turaidas
muzejrezervāts

Akcija „Satiec savu meistaru!” Turaidā


Turaidas muzejrezervātā akcijas „Satiec savu meistaru!” ietvaros 27. martā no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 Turaidas smēdē interesentus gaidīs kalējs Andris Ščeglovs, lai sarunās par kalēja arodu dalītos savās prasmēs un zināšanās. Īpaši aicināti skolēni un jaunieši, lai iepazītu nu jau reto un īpašo amatu, un vīri, kuru aicinājums ir apgūt seno amatu.

Akcijas „Satiec savu meistaru!” laikā kalējs Andris Ščeglovs izrādīs Turaidas smēdi, iepazīstinās ar senajiem un mūsdienu kalēja darba rīkiem, stāstīs par kalēja amata noslēpumiem un savu pieredzi, kā arī demonstrēs savas prasmes kalšanā. Ikviens dalībnieks arī pats būs aicināts izmēģināt spēkus, izkaļot naglu vai kādu citu sīku dzelzs priekšmetu.

Turaidas smēdes ēka celta 18. gadsimtā kā brandvīna (degvīna) brūzis. Degvīna dedzinātavu 1875. gadā pārveido par smēdi, kurā strādā muižas kalējs. Ēkai 1912. gadā izbūvē otro stāvu un tur ierīko dzīvokļus. Smēdi Turaidas muzejrezervāts restaurē 1997. gadā, atjaunojot kalvi un iekārtojot ekspozīcijas par muižas vēsturi un senajiem amatiem.

Kalējs Andris Ščeglovs Turaidas smēdē sāk strādāt 1998. gadā, kļūstot par Turaidas muzejrezervāta sadarbības partneri. Amata prasmes viņš apguvis pašmācības ceļā, gan pats izzinot metālu un apgūstot teorētiskās zināšanas, gan mācoties no sava sievas tēva Tautas daiļamata meistara kalēja Daiņa Mežanča. Uzsākot darbu Turaidā, pieredze vēl nav liela, bet ir vēlēšanās strādāt, ir ticība saviem spēkiem un liela mīlestība pret cilvēkiem. Ne velti īpaši vasaras sezonā smēde ir pilna ar muzeja apmeklētājiem, kuri vēro kalēju darbā. Andris ar ikvienu māk uzsākt draudzīgu sarunu un dod iespēju pacilāt āmuru, kā arī pašiem izkalt laimes monētiņu. Iespējams, ka savu svētību no mākoņa maliņas Andrim devis Turaidas muižas kalējs Andrejs Šenbergs, kas ap 1894. gadu šajā pašā smēdē bijis saimnieks. Zīmīgi, ka seno dienu Turaidas kalējam un tagadējam ir vienādi inciāļi – A. Š. Andris sarunās pieminējis, ka reizēm ir sajūta, ka vecais kalējs par viņu tur rūpi un pieskata. Ne velti darbi sokas raiti un daudzas tuvākas un tālākas apkārtnes mājāa, viesu namus un citas ēkas rotā Andra kalti metāla priekšmeti. Turaidas muzejrezervātā smēdes durvis apmeklētājiem atvērtas gandrīz visas nedēļas dienas, jo šobrīd kopā ar viņu smēdē darbojas arī viņa pārinieks Verners Deksnis. Andris daudz kaļ ar rokām, kā tas darīts senatnē – pirms 100 un 200 gadiem muižas smēdē. Viņš neizmanto ievestas rūpnieciskas sagataves un pneimatiskos āmurus. Ēzi, kur karsē dzelzi, kurina ar oglēm, ar paštaisītu smagu āmuru sit pa dzelzs gabalu, kas nolikts uz laktas. Viņa darinātie metālkalumi apvieno praktisku pielietojumu ar estētisku baudījumu, tiem ir mūžīga vērtība, jo tie kalpo vairākām paaudzēm.

Šogad akcija „Satiec savu meistaru!” Latvijā notiks no 27. līdz 29. martam. Tajā piedalīsies vairāk nekā 100 amatnieki un tradicionālo prasmju zinātāji. Akcija ir 2009. gadā aizsāktā projekta „Tradicionālo prasmju skola” turpinājums un ir iekļauta kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Akciju rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar kultūras institūcijām un amatniekiem.  Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

Interesentus lūdzam pieteikties dalībai akcijā Turaidā pa tālr. 26572142 vai e-pastu: anda.skuja@turaida-muzejs.lv. Īpaši aicinām klašu kolektīvus izmantot iespēju, lai iepazītu vīrišķīgo un neparasto amatu!

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts