Turaidas
muzejrezervāts


Akcija „Satiec savu meistaru!” veiksmīgi notikusi


Iepriekšējā nedēļas nogalē – no 27. līdz 29. martam vairāk nekā 170 vietās visā Latvijā notika akcija „Satiec savu meistaru! 2015”. Mācekļus pie sevis 27. martā gaidīja arī Turaidas muzejrezervāta sadarbības partneris Turaidas smēdes kalējs Andris Ščeglovs.

Šajā dienā Turaidas muižas seno smēdi iepazina, kalēja amata noslēpumus uzklausīja un ar kalēju Andri iepazinās gan Krimuldas, gan Siguldas novada skolēni, gan arī individuāli jaunieši, kam interesē kalēja darbs. Andris Ščeglovs 5. klašu skolēniem no Krimuldas vidusskolas un Siguldas Valsts ģimnāzijas 7. klases audzēkņiem ne tikai izrādīja smēdi un stāstīja par katru seno priekšmetu, kas eksponēts kalves telpā, bet arī rādīja savu kalšanas prasmi un atļāva arī smago āmuru pašiem ņemt rokās un izmēģināt kalšanu, kaļot naglas. Kā atzina jaunieši, izkalt naglu nemaz nav viegli, kur nu vēl dažādos citus priekšmetus, kurus kalējs Andris viņiem atrādīja. Klašu audzinātāji un izglītības iestāžu pārstāvji izteica pateicību par iespēju jauniešiem izzināt senos amatus, iepazīt kalēja darba vietu un saistību ar Turaidas vēsturiskā centra vēsturi.

Akciju „Satiec savu meistaru!” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām, kultūras institūcijām un amatniekiem. Tā ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

 , ,        Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts