Turaidas
muzejrezervāts

Top filma par tēlnieku Induli Ranku un Dainu kalnu


Jau ilgāku laiku top dokumentālā filma „Uz kalnukalnu stāvo” par tēlnieku Induli Ranku, Dainu kalnu un Tautasdziesmu parku Turaidā, kas veltīts latviešu tautasdziesmām. Filmas režisors un operators ir Zigurds Vidiņš, kas daudzu gadu garumā iemūžinājis kino lentē mākslinieka radošo darbu, filmējis arī Dainu kalna tapšanas procesa notikumus jau no 1980. gada, laika gaitā fiksējis skulptūru uzstādīšanu Turaidā, atklāšanas svētkus 1985. gadā, kā arī Dainu kalna tālāko dziesmoto, apmeklētājiem piepildīto dzīvi. Gadu gaitā filmas tapšanas procesam pievienojies arī Zigurda dēls Viestarts Vidiņš.

Arī šobrīd turpinās darbs pie filmas veidošanas, janvārī un februārī Dainu kalnā filmētas intervijas ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni, mākslas zinātnieci Rutu Čaupovu, tiek pētīta Turaidas muzejrezervāta krājumā esošā audio un video materiālu kolekcija, fotonegatīvu un fotogrāfiju kolekcija, kurā fiksēta arī Dainu kalna izveidošana un brīvdabas ekspozīcijas aktualitātes 30 gadu garumā. Šajā laikā Dainu kalnu apmeklējuši neskaitāmi tūkstoši apmeklētāju no Latvijas un daudzām pasaules valstīm, izskanējuši simtiem tautas tradicionālās mūzikas koncerti un izdzīvoti tautas vienotības un nacionālās pašapziņas piepildīti mirkļi. Jau no 1988. gada, kad pirmo reizi Latvijā notika starptautiskais folkloras festivāls „Baltica”, Dainu kalns bijis vieta, kur cilvēki pulcējas, lai izzinātu tautas tradīcijas, izjustu latviešu, līvu, latgaļu un daudzu citu tautu tautasdziesmu vitalitāti, melodijas, piedalītos rituālos, kuros daudzināta latviskā dzīvesziņa.

Filmas pirmizrāde „Uz kalnukalnu stāvo” plānota 2015. gada jūlijā starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” ietvaros.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts