Turaidas
muzejrezervāts


19.-20. jūnijā Etnisko kultūru konference „Kalendārs – kultūras atspulgs tautā”


Sagaidot vasaras saulgriežus, 19. – 20. jūnijā Turaidas muzejrezervātā notiks etnisko kultūru konference „Kalendārs – kultūras atspulgs tautā.” Tā ietvaros tiks īstenots etnisko kultūru gaismas rituāls līdzsvaram un mieram pasaulē. Konferenci rīko nodibinājums „Māras loks” sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu, Siguldas novada domi, piedaloties ECER (European Congress of Ethnic Religions), ICCS (International Center for Cultural Studies) un Latvijas Nacionālajam kultūras centram. Konference  iezīmēs vasaras saulgriežu svētkus 21. jūnijā, un to laikā Turaidā etnisko kultūru pārstāvjiem būs iespēja kopīgi veikt gaismas rituālu par līdzsvaru un mieru Pasaulē.

Katra tauta ir saglabājusi atmiņu par savu kalendāru, kas balstās tās saiknē ar dabu un ir mītiskā jeb cikliskā laika atspulgs. Kalendārs ar svētku un rituālu palīdzību izgaismo tautas Pasaules uzskatu un arī senos arhetipus, veidojot un uzturot saiti ar konkrēto vietu, laiku, tradīciju un senčiem. Šobrīd pasaulē vairums tautu dzīvo laika matricā, kas tām nedod iespēju sinhronizēties ar dabas ritiem – ir ieviests vēsturiskais jeb lineārais laiks, kas neļauj atjaunot saikni ar savas tautas senču atstāto nemateriālo kultūras mantojumu. Atjaunojot etniskajā tradīcijā balstītu GADSKĀRTAS RITU, tautām ir iespēja atbrīvoties no svešu kultūru ietekmes. Katras tautas galvenais uzdevums ir saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm savu garīgo kultūras mantojumu. To atbalsta arī UNESCO konvencija par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu.

Konferencē pārstāvētās etniskās kultūras pavēstīs īpašo stāstu par savas tautas svētkiem, rituāliem, arhetipiem un tradīcijām gada ritumā. Būs iespēja iepazīties ar hindu, lietuviešu, čehu, itāļu, ģermāņu, Āfrikas kultūru, ilīriešu, senkrievu, baltkrievu un jakutu kultūrām un to kalendārajām sistēmām.

Konferences ietvaros varēs iepazīties arī ar topošā nemateriālā kultūras mantojuma likumu, kas paredz veidot sarakstu ar Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām. Konferences rīkotāji aicina apvienoties tām organizācijām vai individuāliem kultūras nesējiem, kas vēlas izvirzīt Saules gadskārtu ar 8 svinamajiem laikiem (neminot konkrētu modeli) nemateriālā mantojuma sarakstam un kopīgi līdzdarboties šīs unikālās Latvijas vērtības saglabāšanā un popularizēšanā.

Konferences noslēgumā plānots pieņemt 2 rezolūcijas saistošas etniskajām kultūrām un Latvijas tradicionālās kultūras nesējiem.

Noslēdzot konferenci, visi aicināti kopīgi svinēt Vasaras saulgriežu svētkus Turaidā, kopīgi iededzot Gaismas ugunskuru par mieru un līdzsvaru pasaulē, kas sabalsojas arī ar UNESCO izsludināto 2015. gadu kā Gaismas gadu. Vasaras saulgriežu svinības Turaidā aizsākās pirms 9 gadiem, un šobrīd svētki ir auguši plašumā, ik gadu pulcējot vairākus tūkstošus dalībnieku no Latvijas novadiem un viesus no visas pasaules. Tas ir nozīmīgs brīdis tautām, kas godā Sauli, - tas ir arī enerģētiski spēcīgs brīdis, lai vienotos kopīgā domā un rituālā. Viss, kas ir dzīvs, ir kustībā – RITĀ, un visur, kur ir RITS, ir arī RITUĀLS. Caur RITUĀLU cilvēka iekšpasaule nonāk ciešā saskarsmē ar Visumu, tā atjaunojot pirmatnējo harmoniju, kas galarezultātā ir arī galvenais priekšnoteikums katras tautas pastāvēšanai – veidot vienību starp CILVĒKU, SENČIEM un DABAS RITU.  Pasaules izpratnes attīstības ceļš virzās secībā: PATS – DZIMTA – TAUTA – CILVĒCE. Aicinām iet gaismas ceļu, aicinām nest mieru un līdzsvaru Pasaulē un aicinām iet savas tautas kultūras ceļu, lai, sasniedzot garīgo pilnību, vienotos cilvēces mērogā!

 PASAULES ETNISKO KULTŪRU KONFERENCE KALENDĀRS – KULTŪRAS ATSPULGS TAUTĀ” LATVIJA, TURAIDA 19.-20. JŪNIJS Turaidas muzejrezervāts

PROGRAMMA 19. JŪNIJS, PIEKTDIENA

No 9:30 - Reģistrācija 10:00 – 10:15Konferences atklāšana 10:15 – 10:35 – Konferences uzrunas 10:35 – 11:10 – Ievadtēma „Kalendārs – kultūras atspulgs tautā”, Irēna Saprovska, „Nodibinājums Māras loks”, Latvija 11:10 – 11:40"Ikvienam roka jāpieliek, lai paaudžu paaudzēs mantotais vērtums arī mūsu bērniem paliek", Signe Pujāte, Latvijas Nacionālais kultūras centrs 11:40 – 11:50 – Nemateriālā kultūras mantojuma rezolūcijas projekts 11:50 – 12:30 - „Latviskā Laikrite un svešā laika matrice”, Dr phil. Valdis Šteins, Latvija 12:30 – 13:00 – Pusdienas / video prezentācija „Senā gadskārta. Lietuva” 13.30 - 13.30 - Izstādes "Pūra lādes Turaidas muzejrezervāta krājumā" atklāšana 13:30 – 14:00„ROMUVA un senā gadskārta”, Inija Trinkuna, ROMUVA, Lietuva 14:00 – 14:30" Bhartijas kalendārs: ar to saistītie aspekti", Akileš Pešve (Akhilesh Peshwe), ICCS, Indija 14:30 – 15:00 - " Bhartijas kalendārs - astroloģiskā nozīme", Dr Lata Dani, ICCS, Indija 15:00 – 15:30 - „Kalendārs kā tautu kultūras attīstības pamats”, Rodoslavs  Secs, Slāvu Āriešu kultūra 15:30 – 15:50 – Kafijas pauze 15:50 – 16:20 - „Senilīriešu Saules kalendārs un tā garīgā nozīme”, Sofija Kukure, Kijevas universitāte 16:20 – 19:00 – Kultūra aplis
  • Daniele Liotti, MTR (Movimento Tradizionale Romano), Itālija
  • Kevins Grūndels (Kevin Gründel), ASATRU, Vācija
  • „Kultūras un reliģiskā tradīcija Āfrikā”, Džordžs Vāls (Georges Val), Francija
  • Marija Bikova „Jakutu kalendārais gads”, Jakutu kultūra
  • „Slāvu cikls. ECER kongress 2016.”, Marianna Gorronova  un Zdeneks Ordelts, SLAVONIC CIRCLE, Čehija
19:30 – Vakariņas un latviskie danči kopā ar folkloras kopu „ORE” un Ķoņu „DZĪNE” restorānā „Kungu rija”

 20 JŪNIJS, SESTDIENA

No 9:30 - Reģistrācija 10:00 – 10:30"Šivas deja: Kalačakra”, Radheyshyam Dwivedi, Indija 10:30 – 11:00 - „Pamatiedzīvotāju kultūras un ICCS loma”, Dr. Lata Dani, ICCS, Indija 11:00 – 13:00 „Ajurveda veselībai. Praktiskie ieteikumi”, Dr. Avinash Lele un Dr. Bharti Lele, Indija 13:00 - Pusdienas 14:00 - 14:30 – Rezolūciju pieņemšana 14:30 – 16.00 - Ekskursija pa Turaidas muzejrezervātu (angļu valodā) 16:00 - SPĒKA VIJAS darināšana un etnisko kultūru rituāli, spēka dziesmas. Visi kopīgi gatavojas Vasaras saulstāvju svinībām vijot ozola zaru viju, kas tiks likta ap rituālo ugunskuru svētku laikā. Spēka vijas darināšanas laikā katra kultūra veiks īpašu rituālu vai veltīs kādas dziesmas un iepīs Spēka vijā ozola zaru posmu, kas simbolizēs viņu kultūru. 18:00 – Vakariņas 20:00 - Saulstāvju ieskandināšana un Dainu meditācija Sokrāta tautskolas sevis izzināšanas un harmonizēšanas parkā SAULES MEITAS TAKA kopā ar Daci un Jāni Vītoliem. INFORMĀCIJA: Dalības maksa par divām konferences dienām (19. un 20. jūniju) – 20.00 eiro, viena diena – 10.00 eiro. Cenā iekļauti izdales materiāli, pusdienas, vakariņas, transports līdz norises vietām ārpus Turaidas un vakaram pasākumi.  Dalība konferencē abas dienas ar nakšņošanu un ēdināšanu, kā arī transportu no naktsmītnes līdz visām konferences norises vietām – 30.00 eiro. Kontaktinformācija un pieteikšanās dalībai konferencē: Agnija Saprovska „Nodibinājums Māras loks” līdzdibinātāja E-pasts: marasloks@gmail.com Tālr: +371 29541105 Mājaslapa: www.marasloks.lv www.facebook.com/marasloks
    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts