Turaidas
muzejrezervāts

Meža cūkas jau trešo reizi šogad izposta Dziesmu dārza zālienus


Jau vairākus gadus Turaidas muzejrezervāta teritorijā nakts tumšajā periodā ieklīst dažāds skaits meža cūkas, pat līdz 20 dzīvniekiem, kas izposta koptos zālienus Dainu kalnā, Dziesmu dārzā, muižas saimnieciskajā centrā, reizēm veicot postījumus arī pat baznīcas apkārtnē. Arī šogad jau trešo reizi izpostīts Dziesmu dārza zāliens, kurā jūlija vidū plānots starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” lielkoncerts.

Postījumu novēršana prasa lielus cilvēkresursus un laiku, kas nav plānots, tāpēc tas apgrūtina un pārslogo muzejrezervāta Kultūrvides nodaļas darba režīmu. Mežacūku rakumus zālienos nevar novērst izmantojot tehniku, visi postījumi jānovērš tikai ar cilvēku smagu fizisko darbu, līdzinot zālienus ar grābekļiem un lāpstām. Sabojātie zālieni jāsēj no jauna, kas arī prasa papildus resursus.

Turaidas muzejrezervāts aicina Valsts meža dienestu un Zemkopības ministriju rast problēmas risinājumu un pievienojas lauksaimnieku ieteikumiem, izveidot karti ar lielāko postījumu vietām un rast atbalstu no Medību fonda medniekiem postījumu novēršanai.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts