Turaidas
muzejrezervāts

9. augustā – svētki “Šodien Turaidas pils pieder bērniem!”


Turaidas muzejrezervātā 9. augustā no 14.00 līdz 17.00 pēcpusdienā Turaidas pils pagalmā notiks svētki „Šodien Turaidas pils pieder bērniem!”, kuru laikā ģimenes ar bērniem aicinātas kopīgi izzināt vēsturi interaktīvās darbnīcās „Viduslaiku mācības”.

Aizraujošā spēlē gan mazs, gan liels varēs apgūt rakstīšanu – gotiskās rakstības veidus, latīņu valodu, aritmētiku, astronomiju,  mūziku, mazo un lielo vīru spēles biedrības „Livonensis” vīru vadībā, kā arī pārbaudīt savu veiklību un atjautību viduslaiku galda spēlēs. Mācības vadīs zinoši speciālisti – rakstīšanu jeb kaligrāfiju mācīs māksliniece Astra Reine, latīņu valodu – muzejrezervāta galvenais speciālists Edgars Ceske, aritmētiku – matemātikas skolotāja Liene Cērpa, astronomiju – saules pulksteņu pētnieks Mārtiņš Gills un mūziku – folkloras kopas „Ore” muzikante Adele Grunte. Visi vadītāji ir ar lielu pieredzi sadarbībā ar mazākiem un lielākiem bērniem un ir atvērti, labestīgi un radoši savu prasmju un zināšanu nodošanā citiem. Turaidas muzejrezervāta speciālisti būs sagatavojuši arī īpašu ekskursiju „Kā Turaidā ļaudis dzīvoja viduslaikos?” pa Turaidas pils ekspozīcijām pašiem mazākajiem. Bet lielākajiem būs iespēja iepazīties ar izstādēm “Māls – visa pirmsākums un pamats” un “Turaidas pils vēsture Turaidas arheoloģiskās ekspedīcijas zīmējumos. 1976. – 2000.”

Livonijas Indriķa hronika glabā faktu par Turaidas mūra pils būvniecības uzsākšanu 1214. gadā. Gleznainās Gaujas senielejas krastā jau vairāk nekā 800 gadus paceļas pils varenie mūri. Vairāk kā 300 gadus Turaidas pils piederējusi Rīgas arhibīskapijai. Mūsdienās pils ir Latvijas vēstures neatņemama sastāvdaļa, kas vēsta par viduslaiku un agro jauno laiku kultūras mantojumu un ir Turaidas vēsturiskā centra atpazīstamākā celtne.

 9. augusts Turaidas pils pagalmā

 14.00 – 17.00 – INTERAKTĪVAS DARBNĪCAS „VIDUSLAIKU  MĀCĪBAS” kopā ar Turaidas pils fogtu un rakstvedi
  • RAKSTĪŠANA  – gotisko rakstības veidu izzināšana kopā ar Astru Reini
  • LATĪŅU VALODA -  kopā ar pētnieku Edgaru Ceski
  • ARITMĒTIKA -  kopā ar skolotāju Lieni Cērpu
  • ASTRONOMIJA -  kopā ar saules pulksteņu pētnieku Mārtiņu Gillu
  • MŪZIKA - kopā ar seno mūzikas instrumentu pārzinātāju Adeli Grunti
  • VĪRU SPĒLES -  kopā ar biedrības „Livonensis” vīriem
  • Viduslaiku GALDA SPĒLES -  kopā ar muzejrezervāta speciālistiem
  • Ekskursija pašiem mazākajiem „Kā Turaidā dzīvoja ļaudis viduslaikos?”

 Nāc kopā ar savējiem un izzini vēsturi!

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts