Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas mūra pilī tiek veikti konservācijas un restaurācijas darbi


Lai saglabātu Turaidas mūra pili nākošajām paaudzēm, ik gadus vasaras sezonā viduslaiku mūru saglabāšanai un uzturēšanai tiek veikti lielāki vai mazāki nostiprināšanas un restaurēšanas darbi.  Tos iespējams veikt noteiktos klimatiskos apstākļos, jo kaļķa javas izmantošana iespējama, kad temperatūra arī naktīs nav zemāka par 5°C.

Arī šogad jūnija un jūlija mēnešos Turaidas muzejrezervāta restauratori nostiprināja pils iekšējā ziemeļu vārtu torņa pamatus, kā arī pils domājamās vecās pirts ēkas ārsienas. Joprojām turpinās darbi pils 15. gadsimtā būvētajā palasā (dzīvojamās un reprezentācijas telpās), kur tiek labots viduslaiku pils oriģinālo daļu ķieģeļu apšuvums, jo iepriekšējais, padomju laikā liktais apšuvums bija gan morāli, gan fiziski novecojis. Šajos darbos tiek izmantotas modernas konservācijas metodes, lai nodrošinātu palasa viduslaiku pamatu ilgstošu saglabāšanu.

No 10. augusta pilī notiek arī rietumu mūra koka sargeju  atjaunošana. Oriģināli šādas sargejas bija paredzētas lietošanai kara laikā – ātrākai karavīru pārvietošanai gar mūri, lieki neapdraudot viņu dzīvības. Darbus veic SIA “WARSS+”, namdaru uzņēmums, kas veicis līdzīgus vēsturisku koka daļu atjaunošanas darbus tādos objektos kā Āraišu ezerpils, Cēsu Jaunā pils u.c. Darbu gaitā tiks nomainītas savu laiku nokalpojošās koka konstrukcijas, nostiprinātas tās koka daļas, kas vēl ir drošas, kā arī tiks labota lielā pusapaļā torņa  ķieģeļu sienas augšējā daļa, lai saglabātu Turaidas pili drošu visiem apmeklētājiem.

Jānis Rudzītis Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists - vēsturnieks
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts