Turaidas
muzejrezervāts

20. februārī – latviešu gadskārtu svētki Meteņi Turaidā – “Metens nāca!”


Lai gan ziema šogad it kā jau kaut kur ir pazudusi, nākošā nedēļā sola, ka aukstums atkal atgriezīsies un būs iemesls pulcēties gadskārtu ieražu svētkos – Meteņos, lai kopā atvadītos no ziemas, izdzīvojot senās tradīcijas. Turaidas muzejrezervātā visi kopā ar ģimenēm aicināti Meteņus svinēt 20. februārī plkst. 14.30 kopā ar Siguldas folkloras kopu “Senleja”.

Meteņdienā Turaidā visus ar dziesmām un muzicēšanu gaidīs maskoti čigāni, tiks izdzīvotas senās tradīcijas – notiks lielīšanās, slokatņu baudīšana, Meteņa dzīšana, tiks meklēta Laimes poga, no dārziem projām dzīti kurmji, izspēlētas āra spēles, kas veicina augšanu, uz ugunskura vārīta un baudīta īpašā Meteņa miežu putra, tiks dziedāts un dancots, lai izdotos labs gads un būtu auglīga vasara visiem.

Meteņos arī ļaudis devušies maskotos gājienos no sētas uz sētu ar mērķi vairot auglību,  atbrīvoties no ļaunā, aizsargāt savu saimi no slimībām un nelaimēm, nest svētību un vēlēt viens otram labu.

Meteņu svinēšanas tradīcijas Latvijā jau kļuvušas ļoti populāras. Meteņi dažādos novados tiek svinēti jau no februāra sākuma līdz februāra beigām, tie saukti dažādi – par Pīrāgu dienu, Aizgavēni, Vastlāvi, Miesmeti, Lastavāgu, Buduļu vakaru un citādi. Meteņi tiek uzskatīti arī par jaunā gada sākumu, kad zemnieki sāka gatavoties jaunajam ražas gadam.

Ikviens aicināts izbaudīt maskošanās burvību, gūt prieku un spēku, stiprinot latviskās tradīcijas, svinot Meteņus Turaidas vēsturiskajā centrā!

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts