Turaidas
muzejrezervāts

1. aprīlī – akcija „Satiec savu meistaru!” Turaidā


Jau vairākus gadus Turaidas muzejrezervāts, atsaucoties Latvijas Nacionālā kultūras centra aicinājumam, piedalās  akcijā „Satiec savu meistaru!” un sadarbībā ar Turaidas kalēju Andri Ščeglovu 1. aprīlī no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 aicina iepazīt seno kalēja arodu. Šajā dienā Turaidas smēdē interesentus gaidīs kalējs Andris Ščeglovs, lai sarunās par kalēja darbu dalītos savās prasmēs un zināšanās.

Īpaši aicināti vīri, kuru aicinājums ir apgūt seno amatu un kļūt par mācekļiem kalējam, kā arī skolēni un jaunieši, lai iepazītu nu jau reto un īpašo amatu.

Akcijas „Satiec savu meistaru!” laikā kalējs Andris Ščeglovs izrādīs Turaidas smēdi, iepazīstinās ar senajiem un mūsdienu kalēja darba rīkiem, stāstīs par kalēja amata noslēpumiem un savu pieredzi, kā arī demonstrēs savas prasmes kalšanā. Ikviens dalībnieks arī pats būs aicināts izmēģināt spēkus, izkaļot naglu vai kādu citu sīku dzelzs priekšmetu. „Satiec savu meistaru!” pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.

Kalējs Andris Ščeglovs Turaidas smēdē strādā jau 18 gadus un savās prasmēs ļauj nolūkoties arī ikdienā ikvienam Turaidas muzejrezervāta apmeklētājam. Viņš ir ne tikai izcils meistars, bet arī sirsnīgs, atvērts un draudzīgs cilvēks, kurš māk kalt un māk arī saistoši pastāstīt par kalšanas procesu, smēdes darbarīkiem un kalēja amata vēsturi. Amata prasmes viņš apguvis pašmācības ceļā, gan pats apgūstot teorētiskās zināšanas, gan mācoties no sava sievas tēva Tautas daiļamata meistara kalēja Daiņa Mežanča. Andris daudz kaļ ar rokām, kā tas darīts senatnē – pirms 100 un 200 gadiem muižas smēdē. Viņš neizmanto ievestas rūpnieciskas sagataves un pneimatiskos āmurus. Ēzi, kur karsē dzelzi, kurina ar oglēm, ar paštaisītu smagu āmuru sit pa dzelzs gabalu, kas nolikts uz laktas. Viņa darinātie metālkalumi apvieno praktisku pielietojumu ar estētisku baudījumu, tiem ir mūžīga vērtība, jo tie kalpo vairākām paaudzēm. Šajā reizē Andris izrādīs arī smēdes instrumentus un meklēs sev jaunu mācekli, ar kuru dalīties savās zināšanās un pieredzē.

Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados akciju „Satiec savu meistaru!” Latvijā apmeklējuši 18 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un katru pavasari tas ir notikums, ko gaida dažāda vecuma un sociālo grupu pārstāvji, ģimenes, cilvēki ar priekšzināšanām un tādi, kas tikai tagad nolēmuši iemācīties kaut ko jaunu, pilnveidot sevi, savas prasmes. „Projekta laikā visā Latvijā iespējams sastapt dažādu paaudžu cilvēkus, kurus viņu zināšanu, prasmju un patības dēļ varam dēvēt par nacionālajiem dārgumiem, jo ar to esam savdabīgi un īpaši citu pasaules kultūru vidū. Mēs ļoti vēlētos, lai pēc zināma laika sabiedrībā būtu ierasta prakse, ka tradicionālo prasmju zinātāji ir gaidīti ikvienā izglītības iestādē, sadarbībā ar viņiem top tradīcijās balstīti slaveni preču un pakalpojumu zīmoli un mūsu valsts ir tīkams galamērķis tūristiem nolūkā iepazīt Latviju kā daudzveidīgas un bagātas kultūras zemi,” vēsta Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Interesentus lūdzam pieteikties dalībai akcijā Turaidā pa tālr. 26572142 vai e-pastu: anda.skuja@turaida-muzejs.lv līdz 31. martam. Īpaši aicinām klašu kolektīvus izmantot iespēju, lai iepazītu vīrišķīgo un neparasto amatu!

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts