Turaidas
muzejrezervāts

Izstāde “Ceļā uz Latvijas valsti”


Turaidas muzejrezervāts aicina apmeklēt izstādi “Ceļā uz Latvijas valsti”, kas eksponēta Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās mājas izstāžu zālē. Izstāde “Ceļā uz Latvijas valsti” ir viens no pasākumiem ciklā, kas veltīts Latvijas valsts simtgades sagaidīšanai 2018. gadā. Tā ir iestrāde un pieteikums lielākai ekspozīcijai, kas tiks izvietota rekonstruējamajā klaušinieku mājā un atklāta 2018. gadā. Izstādes veidotāju mērķis ir parādīt latviešu tautas valsts gribas attīstību apmēram 100 gadus ilgā laika posmā – no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē 1819. gadā līdz pat Latvijas valsts proklamēšanai un nosargāšanai 1918. – 1919. gadā.

Izstāde stāsta par latviešu lauku sabiedrību; tā sastāv no 3 daļām: “Klaušinieks”, “Saimnieks”, “Pilsonis”. Izstāde atspoguļo latviešu valstiskuma apziņas attīstību, kā arī materiālo un politisko emancipāciju vienlaicīgi trijos līmeņos – juridiskajā (likumdošanas attīstība, pašpārvalde), materiālajā (māju iegūšana īpašumā un saimnieka atbildības veidošanās, modernizācija, ekonomiskās labklājības pieaugums, latviešu lauksaimniecības biedrības) un nacionāli intelektuālajā (izglītības attīstība, nacionālās inteliģences veidošanās un tautas pašapziņas pieaugums). Izstāde cenšas izsekot arī Latvijas neatkarības idejas attīstībai no tās pirmsākumiem līdz 1918. gadam.

Izstādes veidošanai izmantoti foto un video materiāli, dokumentu oriģināli un kopijas, grāmatas, dažādi ar lauku darbiem un sadzīvi saistīti priekšmeti, lielākā daļa no tiem – no Turaidas muzejrezervāta krājuma. Izmantoti arī materiāli no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Valmieras muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas. Sevišķi unikāli ir dokumenti par māju izpirkšanu 19. gadsimta 60. gados un citi zemnieku arhīvu materiāli – Līgatnes Bergu dzimtas hronika, turaidieša Andreja Kvestes dziesmu burtnīca, kā arī vairāku grāmatu pirmizdevumi, grāmata ar Anša Leitāna autogrāfu, priekšmeti, kas saistīti ar Latvijas brīvības cīņām – Kārļa Degtera (Dektera) Lāčplēša ordenis u. c. Unikāls izdevums ir arī brošūra “Latvijas valsts proklamēšana”, kas nākusi klajā dažas dienas pēc Latvijas neatkarīgās valsts izveidošanās. Daudziem eksponātiem līdzi nāk leģenda - kā Latviešu zemnieku savienības Turaidas nodaļas karogam, kurš bijis līdzi Matildes Pētersones ģimenei izsūtījumā un pēc tam atgriezies Latvijā.

Izstāde apskatāma no 11. aprīļa darba dienās no 10.00 līdz 16.00, piesakoties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā.

    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts