Turaidas
muzejrezervāts


10. maijs. Maijas diena


Maijs dabā atnesis lapu svaigo plaukumu, putnu dziesmas un saules dāsno siltumu, kad dvēseles veras mīlestības jūtām un romantikai. Turaida bagāta ar daudz vēstures stāstiem un leģendām, un viena no tām ir īpaša – leģenda par meiteni Maiju Greifu – Turaidas Rozi, kas savā izvēlē pierādījusi uzticības, goda un mīlestības lielumu un spēku.

Pavasara pilnbriedā, dienā, kad vārda dienu svin Maijas, ik gadu Turaidas muzejrezervāts aicina apmeklētājus uz Turaidu, lai, kopīgi aizdedzot svecītes, godinātu Turaidas Rozes piemiņu un atgādinātu sev mīlestības nezūdošo brīnumu.

Šogad 10. maijā plkst. 18.00 Turaidas Rozes piemiņas vietā Turaidas muzejrezervātā notiks akcija “Gods. Uzticība. Mīlestība.”, kurā tiks atgādinātas nezūdošās vērtības un leģenda par Turaidas Rozi, Krimuldas tautas nama Raganas amatierteātra un Siguldas Tautas teātra dalībnieki runās dzeju par mīlestību un uzticību un Lēdurgas koris “Lettegore” pieskandinās vakaru ar romantiskām dziesmām. Kopīgi tiks aizdegtas svecītes, Maijām un ikvienam būs iespēja nolasīt Aspazijas vai Raiņa mīlas dzejas rindas, veltot domās tās saviem mīļajiem.

Senais nostāsts vēsta par notikumiem 17. gadsimtā, par meiteni Maiju, kura mīlestības vārdā zaudē dzīvi, nosargājot savu godu un uzticību mīļotajam. Leģenda ir dzīva, tā no paaudzes uz paaudzi tiek nodota mutvārdu veidā, un laika gaitā ir izveidojusies īpaša jaunlaulāto tradīcija – savā kāzu dienā mīlestības un uzticības zvērestu dot Turaidā, vietā, kur staigājusi un mīlējusi Turaidas Roze. Raiņa lugā “Mīla stiprāka par nāvi” Turaidas Roze, atvadoties no dzīves, saka: “Es eju, lai klātu ceļu neaizturamām mīlas uzvaras pavasara sajūsmām! Es eju, lai aiz manis nāktu balti mirdzošais labais, mūžīgais, neizsīkstošais laba plūdums! Tu mīļais, baltais, labā vīra strautiņš, neizsīksti mūžam! Čuksti mūžam par mīlu, kas neizsīkstoša kā tava plūsme! Saki par manām ciešanām un manu uzvaru tālām paaudzēm! Saki, saki pēdējās ardievas manam mīļam, lai neskumst! Lai zina, ka mīla stiprāka par nāvi! Lai zina visi, visi, ka mīla stiprāka par nāvi! Ka nav cita spēka kā mīla, kas glābtu pasauli!”

Visām Maijām, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, tiks dāvāta bezmaksas ieeja Turaidas muzejrezervātā un ielūgums uz svētkiem “Šodien Turaidas pils pieder bērniem!”

    Aktuāli  

Turaidas muzejrezervāts