Turaidas
muzejrezervāts


Videofilma par metālapstrādi ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”


Stends ar videofilmu ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”

Stends ar videofilmu ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”

Ekspozīcijas “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē” tēma “Uguns un metāls” papildināta ar videofilmu, kas ļauj ieskatīties kalēja un rotkaļa darba procesā. Nepilnas 13 minūtes garajā videoklipā iespējams uzzināt, kā izkalt turpat ekspozīcijā apskatāmo 11. gadsimta lībiešu kalēja darināto naglu un važas posmu. Kalēja amata meistarību demonstrē Andris Ščeglovs, kuru apmeklētāji ikdienā var sastapt Turaidas muzejrezervātā muižas smēdē.

Filmas turpinājums veltīts rotkaļa darbam. Apmeklētāji var izsekot darba gaitai, kā top lībiešiem raksturīgā aproce ar zvērgalvu galiem. Tā tiek kalta pēc gandrīz tūkstoš gadus sena pirmparauga, izmantojot loka un ornamenta darināšanai dažādas veidnes, āmurus, kaltus un puansonus.  Aproci gatavo rotkalis Daumants Kalniņš, kurš ilgus gadus pētījis arheoloģisko rotu darināšanas un rotāšanas noslēpumus.

Videofilmu papildina stendā izvietotie 20. gadsimta kalēja āmuri un lūkšas, kuras iespējams salīdzināt ar ekspozīcijā apskatāmajiem 11. gadsimta kalēja darbarīkiem.

 ,        Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts